Парламентът заседава извънредно - първо четене на Бюджет 2024

През националната план-сметка се разпределят почти 40% от брутния вътрешен продукт

Парламентът заседава извънредно - първо четене на Бюджет 2024 | StandartNews.com

Бюджетът за следващата година влиза за обсъждане в пленарна зала на първо четене на извънредно заседание на парламента. Текстовете бяха одобрени от бюджетната комисия още в края на ноември, но гледането им в зала се забави заради напрежение сред управляващите партии.

През националната план-сметка се разпределят почти 40% от брутния вътрешен продукт на страната. Разходите, заложени в проектозакона за 2024 г., са с 6 млрд. и 200 млн. лева повече от приходите. Недостигът ще се финансира със заеми, като максималният размер на дълга, който страната може да поеме е до 10 млрд. лева. Бюджетът е изготвен при прогноза за 4,8% средногодишна инфлация и 3,2% ръст на икономиката.

От ГЕРБ-СДС определиха бюджета като "компромисен", като основната им критика беше свързана с размера на дефицита. В бюджета той е заложен на 3%. От ГЕРБ настояват да е по-нисък. От ДПС обявиха, че напротив - подкрепят високия дефицит, ако се използва за инвестиции. Остро срещу бюджета възразиха от "Възраждане", "БСП за България" и "Има такъв народ". Мотивите - недостатъчно развитата социална политика и високото ниво на дълг.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
ness
преди 4 месеца

Искате ли нови усещания в СЕКС?! независимо от възрастта: желязна ерекция цяла нощ, няма да свършите бързо: орален, aналeн и вагинален секс колкото искате, увеличена издръжливост до 10 ПЪТИ по-дълго, ярки оргазми и за двамата, по-добър вкус на спеpма: тя ще иска да яде повече! Вижте----- https://ssur.cc/stimulx

Откажи