Пълен блокаж в София! Ще изберат ли шеф на Столичния общински съвет

Избирателите не дадоха ясен мандат на нито една политическа сила в София

Пълен блокаж в София! Ще изберат ли шеф на Столичния общински съвет | StandartNews.com

Източник: БНТ

Гражданите дадоха ясен отговор на тези избори какво искат. Казаха, че нямат доверие в политиците. Не дадоха ясен мандат на една политическа сила. На трето място казаха, че искат промяна. Това заяви пред БНТ Бойко Димитров от коалиция "Продължаваме промяната-Демократична България" и "Спаси София". Заедно с новите общински съветници от БСП Иван Таков и от "Възраждане" Деян Николов те разгледаха възможностите за работа в Столичния общински съвет (СОС), който заедно с кмета Васил Терзиев трябва да положи клетва днес.

Ще предложим ясни разговори с всички политически сили. Поканихме ги, за да обсъдим как ще започне работата на Общинския съвет. По-голямата част отказаха нашата покана, затова днес започваме от нулата, разкри Димитров.

Ние ще работим за реализиране на нашата програма. Няма да правим пазарлъци с това директори на общински дружества да бъдат задържани заради политически сделки. Много ясно сме заявили, че за вдигане на данъци не може да стане дума, докато не видим как се управляват парите на София, отбеляза още Бойко Димитров. По думите му най-важната тема е план-сметката за чистотата.

30 години БСП е водила опозицията, не виждам причина и сега да не се случи. Ние базираме нашите политики на ценности. Ясно казахме за какво ще се борим. За нас кметските избори не са приключили. Тази седмица ще бъде гледано делото по нашата жалба, коментира Иван Таков от БСП.

Ние никога не сме отказвали разговори, няма да имаме по-различна политика и в СОС. Ако едно нещо е добро за София ще го подкрепим, ако не е добро - няма да го подкрепим, категоричен бе Деян Николов от "Възраждане". Той се обяви против вдигането на местни данъци и такси.

Що се отнася до избора на председател на СОС според Бойко Димитров най-логичният избор е Борис Бонев. "Традицията е най-голямата политическа сила да издигне председател. Гражданите не ни дадоха мнозинство, но ясно заявиха коя е най-голямата политическа сила в София. СОС не може да започне работа без председател", допълни Димитров.

На въпрос ще има ли ротация за председателското място в СОС, Димитров отговори: "Надявам се, че такива иновации няма да въвеждаме".

Иван Таков отбеляза, че не са предлагани никакви постове в СОС на Ваня Григорова. "Ние за постове не говорим, говорим за политики. ГЕРБ и ПП-ДБ да седнат и да се разберат за председател на Общинския съвет", каза още Таков.

Деян Николов обяви, че "Възраждане" също ще издигне кандидат за председател на Столичния общински съвет. "Ние ще издигнем нашата кандидатура. Ще разберете кой е. Няма да бъда аз, ще издигнем човек с опит. Но в крайна сметка сглобката има възможност да намери своя вариант за председател на СОС", допълни Николов.

БСП и "Възраждане" отново се обявиха в защита на Паметника на Съветската армия. Бойко Димитров бе категоричен, че до края на мандата на Васил Терзиев паметникът ще бъде преместен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай