ОИК се гъне. Не изпълнява разпореждане на ЦИК

Решението на ЦИК да се отмени гласуването с машини е непълно, смята ОИК

ОИК се гъне. Не изпълнява разпореждане на ЦИК | StandartNews.com

Общинската избирателна комисия (ОИК) в София взе решение на всички над 1650 секционни избирателни комисии в София да бъдат предадени и материалите, свързани с машинното гласуване - ролки хартия, пликове за флаш памети, протоколи и други.

ОИК е запозната с решението на ЦИК да се отмени гласуването с машини, но смята, че то е непълно и същото подлежи на обжалване, не е влязло в сила и затова не поражда действия.

От общинската комисия се мотивират да предават на секционните комисии материалите за машинно гласуване и с извършена от тях служебна проверка на официалната страница на Министерство на електронното управление, където е налично и публикувано решение на министерството, с което се удостоверява съответствието на машините.

Председателят на ОИК София Полина Витанова потвърди пред БНР за взетото решение.

"Точно така! И книжата, свързани с машинното гласуване, тъй като Централна избирателна комисия не ни е оказала да не предаваме книжата; тя не си е изменила решението, с което е приела методическите указания и няма никакво последващо писмо. Извинявайте, след като видяхме след половин час, че сертифицира софтуера, ние знаем ли до утре сутринта или утре на обяд какво ще се случи. И питам аз, ако ние сме предали ролките за машинно гласуване и няма машини за гласуване, ще се произведе ли машинно гласуване в София", каза Витанова.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай