Скандално малка разлика между Терзиев и Григорова! Ще има ли оспорване

Ако „Възраждане една дума беше казала за Григорова тя щеше да е кмет

Скандално малка разлика между Терзиев и Григорова! Ще има ли оспорване | StandartNews.com

Източник: БГНЕС

В София Васил Терзиев е избран за кмет с минимална разлика от по-малко от 5000 гласа. При 99,78% обработени протоколи няма как да се стопи разликата.

„Представа нямам дали няма да има разправия. Много е малка разликата – около 5 хил. гласа. Помните минали пъти имаше разправия, разликата беше по-голяма“, коментира пред Нова телевизия социологът Андрей Райчев.

„При такива огромни масиви винаги може да се каже, че нещо е имало. Разправия може да има“, посочи той.

По думите на Райчев, по брой общински съветници в страната ГЕРБ са на първо място, ДПС са на второ, БСП са на трето – голям успех на БСП, ПП-ДБ отиват четвърти.

„Имаме политическо разместване. И парадоксът „Възраждане“. Те очакваха, Костадинов много пъти е повтарял – сега сме трета, ще станем втора, после първа. Но нямат ръст, а спад“, коментира Райчев.

„Ако „Възраждане една дума беше казала за Григорова тя щеше да е кмет. Това е странна история за „Възраждане“. Не се адаптираха към новата ситуация и някак си се разсърдиха на Григорова. И отидоха на пето място“, посочи той.

„Григорова има два вида гласове – червените гласове за новото ляво, това са 20%. До тези 40 и няколко, които набра, е протестен вот. Част е герберски и на „Възраждане“, но едно е да те подкрепи лидерът, едно е да не те подкрепи“, каза Райчев.

Според социолога Димитър Ганев Костадин Костадинов е видял Григорова като конкурент след първия тур. Тя влиза в неговото поле.

„Възраждане навсякъде игра партийно – издига човек от партията. Никъде не се направи мажоритарна кампания, навсякъде беше човек от структурите. Това на местния вот не работи“, обясни той.

По отношение на вота в София Ганев коментира: „Тук вече не съществува това комунистическо-антикомунистическо. Хората, които са гласували за Васил Терзиев са предимно хора между 18 и 40, които не се вълнуват от този въпрос. Става дума за феномен, който се случва във всяка централно и източноевропейска столица“.

„Формациите, които подкрепят Васил Терзиев, са много повече либерални, отколкото с етикет десни“, допълни той.

По отношение на политическата конфигурация Андрей Райчев посочи, че едва ли ще има големи размествания след местните избори: „И да има малки земетресения, голямо не може да има. Картината не може да се промени до края на войната. Дотогава всички наши съюзници ще ни казват: „Стойте стабилно!“

„Борисов вероятно си дава сметка, че много ходове за напускане на мнозинството и смяната на кабинета няма. Ще продължи и ще стои да чака ПП-ДБ, които носят основната отговорност за този кабинет и понасят най-голямата щета, 4 месеца до момента, в който ще дойде момента за ротацията. Чакайки ги, отслабвайки ги, ще може да каже – понеже ситуацията е различна, ние стоим стабилно, може да поиска различен баланс в това мнозинство и да поиска избори“, прогнозира Димитър Ганев.

„Няма опция нито за ГЕРБ нито за ПП да излязат на избори след няколко месеца. Губят властта веднага, защото Румен Радев прави веднага служебен кабинет. Каква конфигурация ще направят, която да е по-различна от тази в момента?“, попита политологът.

Андрей Райчев допълни: „За ПП-ДБ съюзът с Борисов им е изключително неприятен. Те всеки ден се събуждат с мисълта колко им е неприятно“.

Димитър Ганев направи прогноза за Ваня Григорова: „Ваня Григорова постигна целите си. Тя не влезе в тези избори, за да стане кмет. Тя стана разпознаваема, набра огромен политически капитал, който вероятно ще използва за някакъв проект в лявото политическо пространство“.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай