НА ЖИВО: Хватки и загадки за новия дълг

НА ЖИВО: Хватки и загадки за новия дълг  | StandartNews.com

София. Парламентът днес се очаква да се произнесе на второ четене за тегленето на нов външен дълг от 16 млрд. лева.  Дали ще има мнозинство обаче все още не е ясно.

На този етап БСП, ДПС, Атака и АБВ имат становище да гласуват срещу предложението на Горанов. На обратното мнение са ГЕРБ и РБ. ПФ и БДЦ са в графата "зависи".

Проектът за решение за ратификация на нов дълг от 16 милиарда лева влиза за обсъждане в парламента след седмица разговори на финансовия министър Владислав Горанов с парламентарните сили. Дори след срещата с Горанов от Патриотичния фронт запазват мълчание дали ще подкрепят предложението. Мнението на патриотите, с давност от преди седмица, е че са готови за подкрепа, но само за 6-те милиарда, за останалите два трябвало да бъдат убеждавани.

Със съмнението, че има надписани средства в заложения дълг, от АБВ отказаха подкрепа. Така "за" решението от управляващото мнозинство остават ГЕРБ и реформаторите. Депутатите от Българския демократичен център също принципно не са против. Така решението има голям шанс да бъде прието от депутатите. От ДПС очакват от президента да наложи вето, а БСП казаха, че ще го дадат на Конституционния съд.

Междувременно в 9 часа симпатизанти на "Атака" се събраха пред НС, за да покажат несъгласието си с дълга. В 10 часа се очаква БСП да се включи в протеста.

15:15- Ратификацията за външен заем в размер на 8 млрд. евро бе одобрена и на второ четене. Със "за" гласуваха 82 депутати от ГЕРБ, 30 от ДПС, 23 от РБ, 11 от БДЦ и 10 от АБВ. "Против" бяха 35 от БСП, 11 от "Атака", 1 от ПФ и независимият Велизар Енчев. С "въздържал се" гласуваха 11 депутати от Патриотичния фронт. Заемът бе подкрепен от ГЕРБ, Реформаторския блок, ДПС, БДЦ и АБВ. Срещу него отново гласуваха БСП и "Атака", а Патриотичният фронт се въздържа.

Президентът, ако уважава Конституцията и я спазва, трябва да наложи вето на ратификацията, каза пред журналисти Михаил Миков от БСП. 

15:00- Депутатите обсъждат ратификацията за външния дълг на второ четене. Предложението бе подкрепено от 156 народни представители и бе отправено от председателя на комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова.

14:35- Съпредседателят на Реформаторски блок Радан Кънев е гласувал против изтеглянето на дълг от 8 млрд. евро.

14:20- Народното събрание прие ратификацията на нов външен дъл в размер на 16 млрд. лв. Това стана с гласовете на депутатите от пет партии- ГЕРБ, ДПС, АБВ, РБ и БДЦ. От 223-ма гласували 161 депутати гласуваха "за", 50 бяха против, а 12 се въздържаха.

14:05- ДПС ще подкрепи предложението за нов държавен дълг. Това съобщи Йордан Цонев от парламентарната трибуна. Удовлетворени сме от заявката за реформи и това, че 2 млрд. лева няма да се пипат, обясни той.

14:00- "Парламентарната група на АБВ има различно мнение - те имат своята автономия. Но начина, по който се решава, поставя въпроса за това доколко аз мога да бъда ефективен в правителството и тази сутрин съм поставил този въпрос пред премиера". Това заяви вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин по време на дебатите за дълга. 

13:30- Хората, които натрупаха този дълг сега не желаят да го плащат, каза Мартин Димитров от РБ. „Дефицита се превръща в нов външен дълг", обясни той. Според него това е много кратък пример за тежка политическа демагогия.

13:25- Депутатите гласуваха за удължаване на работното си време докато не бъде взето решение за държавния дълг.

13:15- След скандал между "Атака" и Патриотичния фронт заседанието бе временно прекратено.

13:00- Радан Кънев от Реформаторския блок бе категоричен, че има нужда от дълга.

12:40- Съпредседателят на Патриотите Валери Симеонов обяви, че няма да подкрепят заема.

12:30- Депутатите се върнаха в залата за дебатите.

11:40- НС излезе в едночасова почивка.

11:30- Мая Манолова от БСП поиска оставката на Горанов.

11:25- След 45-минутна реч финансовият министър Владислав Горанов даде аргументи за тегленето на 16-те милиарда.

10:50- Протестиращи и симпатизанти на БСП се събраха в градинката на Народното събрание, за да подкрепят протеста против поемането на нов дълг от 16 млрд.

10:40- Лидерът на ДПС Лютви Местан поиска отлагане на дебатите за заема. Депутатите отхвърлиха предложението.

10:25- Дебатите за новия заем започнаха.

10:10- Дебатите и гласуването по новия заем ще се излъчват пряко по БНТ и БНР, реши мнозинството в пленарна зала в началото на заседанието. Същото предложение за пряко излъчване имаше и по отношение на освобождаването на Стоян Тонев като депутат, което е първа точка от програмата, но то не бе прието.

10:05- Последен опит "Патриотичният фронт" да бъде склонен да подкрепи ратификацията на новия дълг прави Реформаторския блок. Преди минути в стаята на "Патриотите" влязоха съоредседателят на Блока Радан Кънев и здравния министър д-р Петър Москов. По-рано днес от коалицията на Валери Симеонов и Красимир Каракачанов заявиха, че ще гласуват "против".

10:00- Депутатите в момента обсъждат прекратяването на правомощията на ген. Стоян Тонев като народен представител от ГЕРБ и председател на комисията по здравеопазване.

09:20- 134 народни представители се регистрираха в пленарна зала, пише "Блиц". Кворум има!

09:10- Протестиращи от "Атака" се събраха пред парламента в знак на протест срещу заема

09:00- Министерски съвет отложи заседанието си, за да бъде гласуван новият заем в Народното събрание.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай