Горанов: Дългът не е причина, той е следствие

Горанов: Дългът не е причина, той е следствие | StandartNews.com

Дългът не е причина, той е следствие. Дефицитът не е причина той е следствие. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов от парламентарната трибуна по време на дебатите за ратифицирането на нов външен дълг в размер на 16 млрд. лева.

Не профанизирайте дебата, ако искате да говорим, отсече финансовият министър.

На 1 януари 2015 състоянието на фискалния размер е над 7 млрд. лева, от които налични средства по сметки са около 5 млрд, обясни Горанов.

Ядрените фондове могат да се вземат краткосрочно, но не могат да бъдат използвани като целеви ресурс, обясни той.

Владислав Горанов, припомни, че в края на 2012 година, преди Бойко Борисов да подаде оставка, понижението на разходите е било сведено до под половин процент. „В следващите години ние не успяхме да приемем за ценност да харчим толкова колкото изкарваме", допълни Горанов.

По думите му, за да покрива разходите си, българската държава трябва или да се теглят заеми, или да продава имущество, но страната ни е извършила приватизацията преди няколко години. Министърът на финансите представи на народните представители данни на БНБ от 1 януари 2015 година, където се описва финансовото състояние на страната.

„Според БНБ в транзитните сметки на НЗОК е имало 32, 8 милиона лева", посочи Горанов.

Той припомни и кризата с банковата система на страната, когато се е наложило да бъде даден заем на една българска банка в размер на над 1 милиард лева и посочи, че това е било единственото правилно решение на министъра на финансите тогава.

По думите му трябва да се подготвим, че в следващите години имаме да плащаме 12 млрд, които сме изхарчили преди това. "Всички ние сме ги изхарчили. Те са взети на заем и са изхарчени", каза той.

Според него, ако не бъде изтеглен дългът, то тогава държавата трябва за да започне да "печата пари".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай