Калфин се отцепи от АБВ за дълга

Калфин се отцепи от АБВ за дълга | StandartNews.com

Социалната система няма да понесе намаляване на дефицита. Моята парламентарна група не е на моето мнение. Това заяви по време на дебатите за новия дълг вицепремиерът и министър на социалната политика Ивайло Калфин.

"Парламентарната група на АБВ има различно мнение - те имат своята автономия. Но начина, по който се решава, поставя въпроса за това доколко аз мога да бъда ефективен в правителството и тази сутрин съм поставил този въпрос пред премиера", обясни той.

„Вие обсъждате не вземането на дълг. Обсъждате споразумение с посредници, от него не следва дълг. Второ, вземането на дълг се решава от вас, тук от тази зала в парламента", подчерта той.

„Когато за 2015 година България има да връща 7 млрд. лева, вие сте го гласували. 2.5% дефицит, вие сте го гласували със Закона за бюджета. За тази година прави общо 9.5 млрд. лева, гласувани от вас", поясни вицепремиера.
Калфин изрази несъгласие с тезата дефицита да бъде спрян. „Ако дефицита се нулира, което направи Дянков, това значи за тази година с 12% да се намалят бюджетите на всички ведомства. Социалната система няма да понесе такова намаление. Ако някой има други идеи, може би е добре да го каже, но това са фактите", каза още Ивайло Калфин, цитиран от "Фокус".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай