Мария Габриел с решителна крачка. Ключов форум в София

Форумът се утвърждава като мост между икономиката и политиката

Мария Габриел с решителна крачка. Ключов форум в София | StandartNews.com

По покана  на Мария Габриел, София ще бъде домакин на следващата среща на Виенския икономически форум, която ще се проведе на 22 април 2024 г., написа вицепремиерът и министър на външните работи в профила си във Фейсбук след среща с посланик д-р Елена Кирчева, основател и генерален секретар на Виенския икономически форум. Срещата в България се случва месец след разговорите им във Виена, припомня външният министър. 

Виенският икономически форум е двигател за развитие и има водеща роля в намирането на решения на глобални и регионални предизвикателства. Той показва, че регионът на Югоизточна Европа е фактор за стабилност, сигурност и развитие, заяви Мария Габриел и благодари на посланик Кирчева за енергията и отдадеността към каузите на форума.

На 13 ноември Мария Габриел откри 20-ото издание на форума. Мотото на изданието бе „Продължаваме да изграждаме икономически мостове в трудни времена“. Виенският икономически форум е учреден през 2004 г. със стратегическата цел да насърчава регионалното сътрудничество и диалога между държавите членки в региона от Адриатическо до Черно море.

В продължение на две десетилетия форумът се утвърждава като мост между икономиката и политиката. Той събира политици, икономисти и дипломати за важни дискусии с цел развитие на регионалната икономика, обясниха от външното ни министерство.

С работата си през изминалите двадесет години форумът показва, че регионът на Югоизточна Европа е фактор за стабилност, сигурност и развитие. Европа има нужда от региона и регионът има нужда от Европа, заяви Мария Габриел на откриването.

В 20-ото издание на форума участва и премиерът Николай Денков. В панела „Изграждане на икономическо сътрудничество в трудни времена“ министър-председателят изтъкна, че България продължава да работи активно със своите съседи за развиване на транспортните, енергийните и дигиталните връзки. Добрата свързаност в Източна Европа ще допринесе много ползи за всички европейски граждани, смята той. „Европа е пример за мултикултурно общество, което трябва да се цени всеки ден“, отбеляза още Николай Денков.

 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
123
преди 3 месеца

Какви форуми, какви пет лева, навеждайте се още, ама нямате ефект, подиграват ви се тотално, като въздухарския ви шенген, радвайте му се измекяри долни, а в същото време, сте отново на първо място по бедност в проваления Евросъюз, жалки сте в напъните си.....

Откажи