Лорер скочи на ГЕРБ и ДПС, нови искри заради Лукойл

Според него "Лукойл" са свикнали да им е "твърде широко около врата твърде дълго време"

Лорер скочи на ГЕРБ и ДПС, нови искри заради Лукойл | StandartNews.com

Източник: БТА, архив

Ръководствата на ГЕРБ и ДПС са станали за смях, тъй като първо са подкрепили дерогацията за руския петрол, а после са искали да я отрежат, смята депутатът от "Продължаваме промяната-Демократична България" Даниел Лорер.

"Заявките от "Лукойл", че ще си плащат законовите данъци и такси, са доста смешни. Всяка друга компания би била подложена на много сериозни разследвания, ако направи такова изявление. Те някак са свикнали, че България трябва да прави изключения за тях", заяви Лорер в интервю за БНР.

"Станахме свидетели на един предизборен абсурд в последните дни, доколкото ГЕРБ и ДПС станаха за смях, защото преди 2 седмици те бяха окей дерогацията да се използва руски нефт в "Лукойл" да продължи още 9 месеца, онзи ден заявиха, че трябва да е само една седмица, а сега отново победоносно заявиха, че е окей това да бъде 9 месеца, стига те да си плащат данъците и таксите", припомни той.

Според него "Лукойл" са свикнали да им е "твърде широко около врата твърде дълго време". По думите му законът се прилага във всеки един момент. "Друг е въпросът дали "Лукойл" успява да намери вратички в него, за да не плаща данъци", добави депутатът от ПП-ДБ.

"Последното, което направихме в така приетите промени преди 2 седмици, беше за пореден път да увеличим данъците печалба, които те трябва да внасят. Друг е въпросът дали те наистина ще го направят или ще продължат да крият печалба по най-различни начини", коментира Даниел Лорер и добави още за направеното: "Ако погледнете последното решение на НС, ще видите, че за пръв път най-после е разписан много прецизен график как "Лукойл" трябва месечно да се отказва от руския нефт и да докладват на държавата, че това се случва."

НАП и "Митници" са тези, които трябва да изготвят календара как "Лукойл" трябва да покрие задълженията си, категоричен бе той. По думите му това в никакъв случай не трябва да става задължение на парламента.

Според него това, което отдавна е трябвало да се случи с "Лукойл", но продължава да не се случва, е, че компанията трябва да бъде санкционирана от КЗК за злоупотреба с господстващо положение на пазара на горива у нас.

Даниел Лорер обясни защо от ПП-ДБ са се обявили срещу свикване на извънредно заседание на НС в петък, на което трябваше да бъде обсъдено ветото на президента върху промените в Закона за енергетиката. Според него това заседание е щяло да се превърне в предизборна пропаганда.  

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай