Експертни данни: Расте подкрепата за ДПС в нови райони на страната

Малко са като брой гласове все още, но става въпрос за засилване на подкрепата за Движението

Експертни данни: Расте подкрепата за ДПС в нови райони на страната | StandartNews.com

През последните 10 години се забелязва по-сериозна подкрепа за ДПС на избори в Югозападна България, Софийска област, Перник, Кюстендилско. Това съобщи пред БНР Диана Ефтимова от Институт за развитие на публичната среда.

Малко са като брой гласове все още, но става въпрос за засилване на подкрепата за Движението, уточни Ефтимова. Като пример тя даде Перник, където ДПС тръгва от ниска база – 400 гласа през 2014 г., а през 2023 г. вече са над 1000.

От Института са изследвали 8 изборни кампании – парламентарни.

„Най-голямата мобилизация, над 500 000, е през 2014 г., след година протести срещу избора на Пеевски за председател на ДАНС, правителството „Орешарски“ на ДПС и БСП, което подаде оставка. Тогава видяхме как ДПС мобилизира електората“, припомни Ефтимова.

Тя посочи и изборната 2021 г.: "През юли избирателната активност в страната беше ниска и необичайна да се провеждат избори и в последния период на годината. Тогава голяма част са в чужбина, частично електоратът на ДПС работят в чужбина и може би това беше основно напрежение. През ноември 2021 г. резултатите на ДПС се стабилизираха - около 340 000 на изборите 2 в 1, защото тогава за ДПС имаше президентска двойка".

Според Ефтимова динамиката се променя и по райони – райони, в които движението губи в абсолютна стойност - брой гласове, а други се променят от 2014 г. повишават резултата си.

„Шуменско, Търговищко, Разградско има намаление на гласовете, но като дял ДПС съвпада с намалява избирателната активност в страната. Това е процес от 2014 г. и ДПС не може да събере повече гласове – избирателите не са мотивирани. А това е тенденция в страната“, разкри Диана Ефтимова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай