Депутат от управляващите поиска преизчисляване на бюджета

Георги Ганев призова лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да каже колко пари трябват за общините

Депутат от управляващите поиска преизчисляване на бюджета | StandartNews.com

Източник: бТВ

Според депутата от парламентарната група на "Продължаваме промяната-Демократична България" и икономист Георги Ганев параметрите на бъдещия Бюджет 2024 ще трябва да се "попреизчислят", за да стане той приемлив. Основните пилони на финансовия план на държавата обаче вече са ясни, каза Ганев в интервю за бТВ.

Той призна, че се е запознал само с основните параметри на бюджета, тъй като е доста голям, а и предстои доуточняване на някои пера в зависимост кои от данъчните предложения, предварително внесени в Народното събрание, ще бъдат приети и кои няма да са във вида, в който са.

Депутатът обаче подчерта, че няма проблем да подкрепи бюджета и така както изглежда в момента. „Със стандартната уговорка - двама икономисти, 5 мнения. Аз може би някои неща бих направил различно, ако аз готвех бюджета“, посочи Ганев. Той даде пример, че не би бил толкова щедър, а по-скоро стиснат относно увеличението на заплатите на служителите в държавния сектор.

„Предполагам, че и в публичната администрация ще има увеличение на заплатите“, каза той.

„Пенсиите ще се вдигнат с швейцарското правило – между 10-12%. При майчинските има вътрешен спор – няма проблем да се вдигат на майките, които имат нужда от това, но има майки, които нямат нужда. Приоритетът е все повече да се насочва социалното подпомагане към хората в нужда. Майчинските автоматично ще се увеличат с много други разходи“, посочи депутатът.

По думите му бюджетният дефицит ще бъде точно 3%.

Ганев призова лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов да каже колко пари трябват за общините, за кои общини и дали няма да иска повече от това, което е заложило правителството. По думите му местните данъци и такси няма да се вдигат в Бюджет 2024.

„Делян Добрев от ГЕРБ-СДС и Делян Пеевски от ДПС да забравят да обвиняват правителството, че играе заедно с „Лукойл“ затова, че рафинерията в Бургас заобикаля санкциите на Европейския съюз в полза на Кремъл“, заяви депутатът.

„Само чувам приказки, а не изчисления. Няма да има спад на цените на горивата, ако падне дерогацията на руски петрол за 3 дни“, сигурен е Ганев. Според него, ако има заобикаляне на правилата, трябва да се понесе отговорност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай