Денков се направи на мъж, ежи се на Пеевски

Главчев пък бил част от номенклатурата

Денков се направи на мъж, ежи се на Пеевски | StandartNews.com

Източник: бТВ

Премиерът в оставка Николай Денков изненадващо реши да се прави на мъж и взе да се ежи на лидера на ДПС Делян Пеевски. Това стана на отчетно-изборното Общо събрание на "Продължаваме промяната", което се провежда в момента.

Не можем да имаме доверие на другата страна заради твърдението на един политик, че Димитър Главчев няма нищо общо с ГЕРБ. Втората ни поука е, че решенията в ГЕРБ ги взема Пеевски. И това трябва да бъде ясно! - каза Денков.

Затова и преди няколко седмици за пръв път казах, че коалицията ГЕРБ-ДПС сега е коалиция ГЕРБ - ДП и сами се сетете какво е ДП, обяви пред националния съвет Денков, визирайки Делян Пеевски.

Така най-накрая премиерът в оставка събра смелост да се изправи срещу лидера на ДПС, след като той месеци наред си правеше с него каквото си поиска. В последните седмици след серия критики директно заяви, че Денков не се справя с управлението на държавата.

„Служебният премиер трябва да си свърши работата и каквото се очаква от него по Конституция – да проведе честни избори. Това зависи и от министъра на вътрешните работи и министъра на електронното управление.“, каза още Денков.

„С цялото ми уважение към Димитър Главчев – той е част от номенклатурата на ГЕРБ. Неслучайно миналата година беше избран в екстремна ситуация за председател на Сметната палата, която проверява действията на Министерския съвет за години назад. Няма как да се правим, че няма отношение към ГЕРБ“, добави той.

„Фактът е, че ние се опитваме да деполитизираме тези системи. Ако трябва да сумирам – това, че се разпадна правителството е поради нашия стремеж да се сложат неоцветени фигури в контролните институции“, посочи Денков.

Според него при избора на Главчев за председател на Сметната палата, който беше подкрепен и от ПП-ДБ, е направен компромис, за да се „търсят възможности за компромис и да се продължи напред“.

„Появата на ярки политически лица в контролни органи трябва да бъде прекратено. Затова предложихме конституционен съдия. Който не е свързан с ПП-ДБ. Преди това се съгласявахме с ГЕРБ, но това трябва да се избягва. Разпределянето на лица по квота е грешно. Това е нашият спор с ГЕРБ. Димитър Главчев поема отговорността и се надявам да поеме с достойнство тежката задача. Нямам предубеждения към него. Всеки един министър-председател влиза в трудна среда. Естествено, че няма да изтегля всички заместник-министри“, каза още премиерът в оставка.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай