Денков отчете 1/2 година управление

Премиерът честити празника на всички именици

Денков отчете 1/2 година управление | StandartNews.com

Смисълът този кабинет да работи е, ако България се движи в правилната посока, заяви премиерът Николай Денков преди началото на днешното редовно заседание на Министерския съвет.

"Точно преди половин година поехме управлението със съзнанието, че ще се грижим за хората и бизнеса. Освен срещу часовника се изправяме срещу яростни политически атаки, дезинформация. Бяхме сигурни, че подкрепата е несигурна, но показахме, че сме екип, който маже да се съсредоточи върху реалните проблеми", заяви преди днешното заседание на Министерския съвет премиерът Николай Денков.

По думите му първата задача е била борбата с инфлацията. "Подкрепихме покупателните способности. Инфлацията падна на нивата отпреди войната - 5,8% е при 6 миналият октомври и е най-ниската от 2 години насам. Гарантирахме мерки, които гарантират ниски цени на продуктите от първа необходимост. Обещахме българите да се хранят с повече евтина и качествена храна", каза Николай Денков.

Премиерът подчерта, че Коледа 2023 ще е по-добра от тази през 2022 година. "Цените на стоките са по-добри от миналата година", посочи Денков.

Той отбеляза, че е започнала и реформата в правосъдието. "Европа премахна специалния мониторинг и признава, че имаме аргументи да бъдем приети в Шенген. Нидерландия и Австрия го разбират. Въведохме мащабна децентрализация за общините. Ще получат 1 млрд. лв. през 2024, не по партиен принцип, а където има реални нужди. През януари очакваме хеликоптери, а през декември нови линейки. Дадохме началото на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй", добави Николай Денков.

Премиерът отбеляза, че инвестициите са надхвърлили 6 млрд. лв.

"По европрограмите бизнесът може да получи 427 млн. лв. Ще плаща по-високи заплати. Ще направим трансформация от икономика на евтина работна ръка в икономика на добавената стойност. За да се справим с демографската криза в Бюджет 2024 въведохме мерки за отглеждане на деца. В 18-месечната програма на правителството повече от половината, 60%, ще бъдат приключени през февруари. В средата на управленската ни програма. Единственият смисъл това правителство да работи е ако България се движи в правилната посока", каза още Николай Денков.

Премиерът честити празника на всички именици.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай