Борисов настоя пред ЕНП за пълноправно членство в Шенген

Нито България, нито Румъния заслужава на границите с часове да седят живи хора

Борисов настоя пред ЕНП за пълноправно членство в Шенген | StandartNews.com

Източник: Фейсбук

Страната ни може да каже, че е помогнала много повече на Украйна от големите и богати държави в Европа. Това каза лидерът на ГЕРБ през втория ден от конгреса на Европейската народна партия (ЕНП) в Букурещ.

Борисов започна словото си с лични обръщения към ръководството на ЕНП - уважаеми Манфред, скъпа Урсула, г-жа Мацола и благодари на домакините за организацията на конгреса.

Той направи преглед какво се случва в България: През последните месеци, след агресията на Путин в Украйна, макар и колебливо правителство, но много силен парламент. България, която разполагаше с остарял тип съветско въоръжение, тъй като виждам и Порошенко, и Юлия, и президента Зеленски, и с външния министър Кулеба работихме много... България може да каже, че е дала и помогнала на Украйна много повече от големите и богати държави в Европа. С боеприпаси, точно такива, каквито им трябват, с танкове, с бронетранспортьори, артилерия, с всичко, което българският парламент реши и изпрати за Украйна. И плюсът на това въоръжение е, че то отива директно на фронта, тъй като украинските войници и офицери боравят именно с такова, обясни Борисов.

Така че мога от името на България да кажа, че при тази кръвопролитна и абсолютно гадна война България направи много повече от много, много по-големи държави с повече възможности.

Видях колегата Мицотакис - през този период диверсифицирахме България от руската газ, руския петрол и руското ядрено гориво. И започнахме строителство на две ядрени мощности, на новите реактори на Уестингхаус.

Мога да изброявам още много, но днес със самочувствие мога да кажа, че се справяме добре, отчете Борисов.

Той се обърна към колегите си от ЕНП заради Шенген. Винаги сме били едно семейство. Заедно с нашите домакини от Румъния - само на 60 км от тази зала е Дунав мост 2, където с километри стои опашка от тирове. И колегите от Австрия за 30-40 минути могат да отидат и да видят каква екологична и антизелена среда съществува там. Защото стотици хора, шофьорите на тирове, прекарват с денонощия около тях. Това не е 21-и век, това не е начинът, по който трябва да работи Европа. Каквито и избори и вътрешнополитически проблеми да има една държава, тя не трябва да ги решава чрез другите, призова Борисов.

Канцлерът на Австрия го уважавам много, днес ще се видя с него и мога да му обещая, защото и вие сте прави - няколко години българската границата не беше надеждна граница на ЕС. Преди 3 г. ние имахме нулева миграция, и аз ви обещавам, че ще направим и правим в момента така, че австрийците и европейците да бъдат сигурни в нашето шенгенско пространство. И моля, защото нито Румъния, нито България заслужават на мостовете да стоят живи хора, оставете стоките, товарите, загубите без тоалетни. Екологичната катастрофа - това са работещи двигатели.

"Каквито и вътрешнополитически проблеми да има една държава, тя не трябва да ги решава след другите. Няколко години българската граница не беше надеждна граница на ЕС. Нито България, нито Румъния заслужава на границите с часове да седят живи хора", каза Борисов.

Той подкрепи Урсула фон дер Лайен за нов мандат начело на Еврокомисията, а тя му благодари.

Конгресът на ЕНП ще приключи по-късно днес. Главните точки в програмата са подготовка за изборите за Европейски парламент през юни, приемане на манифеста на ЕНП, както и избор на водещия кандидат на партията за председател на Европейската комисия. Очаква се Урсула фон дер Лайен да бъде водещият кандидат на ЕНП за ръководител на ЕК. 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай