Борисов и Петков обявиха нов приоритет за бюджета

Рекордни пари за културата

Борисов и Петков обявиха нов приоритет за бюджета | StandartNews.com

Бюджетът за култура ще бъде увеличен рекордно - от 387 млн. на 520 милиона.

Слагаме културата като основен акцент в този бюджет, защото това е приоритет на нашето управление", каза Кирил Петков. В понеделник от ГЕРБ съобщиха, че вече са си разбрали за допълнително средства, но тогава допълнителната сума бе 68 млн. лева.

Това обявиха лидерите им Бойко Борисов и Кирил Петков на съвместен брифинг в парламента след среща на групите им.

Борисов представи колко средства ще бъдат заделени за култура - 68 млн. лв. за сценични изкуство, за музеи и галерии, 5 млн. лв. за българските културни институти, 15 млн. лв. за фонд "Култура", 5 млн. лв. за стипендии от фонд "Стамболов" - българите, които решат да се обучават в топ университетите на света, но да се върнат обратно в България. След протестите на културните дейци и грозната картина - нашата полиция да се бута с нашите творци не бе добра, оцени той.

Ще направим координационно двоен контрол между Министерството на здравеопазването и НЗОК, така че всички търгове за лекарства да имат двоен контрол, да сме сигурни, че парите отиват наистина за лекарства, а не в некачествени обществени поръчки, каза още Кирил Петков.

Утре предстои депутатите да гласуват на второ четене бюджета на здравната каса и държавното обществено осигуряване.

Като здравен приоритет Петков посочи и изграждането на детската болница. За нея предстояли срещи с експерти, за да стане реалност.

Двете формации са се разбрали и за нов център за киберсигурност, който да противодейства на фалшивите новини и интернет атаките.

"Години наред има проблем с промишления ток. Вероизповеданията - църкви, джамии, католически храмове, училищата, детските градини, яслите, културните центрове, читалищата, по искане на Асен Василев включихме и спортните дружества, плащат скъп промишлен ток. В закона това го променяме, с което ще им намалим разходите, и това е допълнителен плюс за тях и по-малко харчове", каза Борисов.

Допълнителните средства вероятно ще дойдат от капиталови разходи, а и не става въпрос за чак толкова много пари, коментира Петков. Дори с тези харчове, дефицитът ще остане 3%, увери той. Асен Василев е присъствал на срещите, в които тези пари са договорени, и се е съгласил на тях. "Тази дупка ще я попълним и с още един инструмент - тези от ресторантьорите и магазините, които не издават бележка. Така че аз се надявам тази дупка през тези фискални мерки да стане мъничка дупка", обясни Борисов.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай