Американският посланик разкри намесва ли се САЩ в българската политика

България е свършила много добра работа, след като са прекратени доставките на газ от Русия през 2022 г.

Американският посланик разкри намесва ли се САЩ в българската политика | StandartNews.com

Източник: бТВ

Отрицателен отговор даде посланикът на САЩ у нас Кенет Мертен на въпрос дали институцията му се намесва в българската политика.

"Не в това се състои моята работа, а да отстоявам политики, подкрепяни от САЩ в ООН и др. не се намесваме във вътрешната политика, работим с всеки, който е избран на власт тук. Това е начинът, по който повечето дипломати се стараят да работят," обясни Мертен в интервю за бТВ.

На въпрос дали търсят съвет от посолството, той каза, че това е работа на политиците и би дал такъв отговор, ако се обърнат към него за съвет.

Запитан за ендемичната корупция, той посочи, че тя съществува във всяка страна, включително в САЩ, в Азия, навсякъде, важното е да има механизми за засичане и да се гарантират наказания.

Относно конституционните промени у нас и за "брокерите" на влияние Мертен обясни, че има предизвикателства при спазването на правилата: "България постоянно търси начини да се справи най-добре, във всяко общество се говори как някои хора не ги засягат правилата, затова имаме избори, за да се променят правилата и да се гарантира, че важат за всички."

Посланик Мертен допълни още, че четейки българската преса, гледайки телевизионни програми, хората са доста добре информирани. "Това са важни елементи, за да може всички части на обществото и правителството да функционират нормално", отбеляза дипломатът.

Попитан за глобалния закон Магнитски, Мертен обясни, че е бил приет от Конгреса, за да се види какви по-нататъшни стъпки могат да се вземат срещу корупцията.

"Истинската цел е да се спре проблемното поведение, да се правят нещата по различен начин, следим внимателно случващото се във вяска страна, включително в България. Ние не говорим за това дали ще се добавят нови имена в бъдеще, зависи от обстоятелствата и каква информация ни е предоставена", каза посланикът. 

НАТО съществува от доста време, 75 години се навършват  през 2024 г., доста време, в което работим заедно, а тази година се отбелязват 20 години от членството на България. Няма да коментирам какви мнения изразяват кандидати за политически постове, когато влязат във властта, те осъзнават че реалността е различна, каза Мертен по повод думите на Доналд Тръмп, че която страна не плаща вноската си в Алианса, ще я даде на Путин, за да прави каквото иска с нея.

"Българите, българската политическа класа разбират, че са направили избора да са част от НАТО, те се възползват от чадъра, осигурен от 30-те съюзници, Алиансът е от реална полза", категоричен бе Мертен.

Според него санкциите срещу Русия са ефективни. "Ние, както и съюзниците ни в Европа постоянно обсъждаме как да са още по-ефективни, Русия ги заобикаля в някои случаи, ние анализираме и намираме нови начини, за да ги направим по-полезни. Ако трябва да съм честен САЩ и други в ЕС имат ограничено влияние в Русия, способността ни да разговаряме с части от руското общество е драстично ограничена, ние скърбим за г-н Алексей Навални, но неговата смърт се дължи на президента Путин. Никой не бива да умира в затвор, но Русия е станала държава, толерираща подобен вид неща", отбеляза американският посланик.

Според него България е свършила много добра работа, след като са прекратени доставките на газ от Русия през 2022 г. "Гордеем се, че бяха намерени алтернативни източници, миналата седмица подписахме за централа на Уестингхаус, това са все добри и важни стъпки. По отношение на рафинерията има няколко американски фирми, които бяха в София, но не мога да кажа колко активно се стремят да купят", допълни Мертен. 

На въпрос какво го е изненадало у нас, Кенет Мертен посочи, че това е липсата на американски туристи. "Всички, където и да ги заведем – в София, в Пловдив, по Черноморието, във Велико Търново, хората виждат тези места и остават впечатлени. Те са си впечатляващи! Бих казал, че и сред дипломатите преди мен, всички, с които разговарях, служили тук преди, казваха колко много им е харесало тук. За повечето от тях, това е било любимото им назначение в дипломатическата служба", разкри Кенет Мертен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Любопитен
преди 2 месеца

България била свършила много добра работа, след като са прекратени доставките на газ от Русия през 2022 г. Интересно това ли е най-важното?

Откажи