Военно обучение за всички? Нови мерки

От две години решението на част от проблемите се нарича срочна служба в Доброволния резерв за шест месеца

Военно обучение за всички? Нови мерки | StandartNews.com

Източник: БТА

Цяла гама от стимулиращи до задължителни мерки се обсъждат за военно обучение на гражданите на България. Това стана ясно по време на обсъждането на Стратегическия преглед на отбраната. Писането на документа започна в края на септември по поръчка на правителството заради променената среда за сигурност, припомня БНР.

Част от възможностите са военното обучение да стане задължително за желаещите, които искат да заемат постове в МВР или в държавната администрация. Така било във Франция, припомнят участници в обсъжданията. Стимулиращите мерки са да бъде повишено заплащането.

Около 51 са били посочените проблеми, които ще бъдат анализирани и оценявани по тежест, а крайната цел е военните да попълнят недостига на хора в Резерва, който се стопява заради естествените демографски процеси. Резервът трябва да е около 3000 души, но докладът за отбраната за 2022 година отчита, че заетите длъжности са едва 13%. Основните причини са финансовата непривлекателност на службата и работодателите, които не искат служителите им да отсъстват дълго.

От две години решението на част от проблемите се нарича срочна служба в Доброволния резерв за шест месеца. Бивши военни и цивилни могат да вземат не по-малко от 1200 лева, защитени са от уволнение от другата си работа и лесно може да останат и като кадрови военнослужещи. Подготвени кадри действително попълват липсите, призна наскоро заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, но не за Резерва, а за кадровата армия.

Затова мерките не са достатъчно, обяснява Запрянов: "Това вървеше добре. Имаме по 300 души в курса. Много голяма част от тях след завършването на обучението ставаха кадрови военнослужещи. Намаля интересът и към кадрова военна служба във въоръжените сили, намаля и интересът към този курс и вече не са по 300, а по 100 човека, но ние обявяваме тази подготовка. И 50 кандидати да има, този курс се провежда, но числото на подготвените хора не позволява да попълним Резерва в кратки срокове".

Министърът на отбраната Тодор Тагарев също каза, че: "С мобилизационния състав нещата вървят много зле. Ние вече имаме вътрешни дискусии доста тежки. Те ще станат и обществени".

И като добър пример посочи евродепутата Андрей Новаков, който вече се обучава в Доброволния резерв. Неслужилите депутати също можели да минат курсове, предложиха в Комисията по отбрана.

През април Конституционният съд отхвърли питането на служебния кабинет "Донев" дали в мирно време гражданите могат да получават военна подготовка. Законодателят следва да направи преценка в съответствие със заплахите, написаха тогава магистратите, което от Министерството на отбраната разчитат като "зелена светлина" за политиките, залагани и в стратегическия преглед, който трябва да е готов в края на февруари, и в промените в закона за Резерва. Такива промени се задават, сигурни са ангажираните в процеса на стратегическия преглед, но те отчитат, че не финансовият въпрос е проблемът, а липсата на политически консенсус за приемане на мерките.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
Тони
преди 5 месеца

Разбиха армията ,разпродадоха техниката,друго подариха на Зеленски,назначиха украйнски служител за военен министър и искат военна служба няма как да стане

Откажи
Много
преди 5 месеца

точно! Тагарев трябва да бъде осъден на доживотен затвор, заедно с предхождащите го предатели на Българщината.

Откажи