Три ведомства се намесиха, ще гласуваме ли с машини в неделя

В навечерието на местните избори избухна скандал заради заместник-министър

Три ведомства се намесиха, ще гласуваме ли с машини в неделя | StandartNews.com

Общо три институции удостовериха съответствието на машините за гласуване за балотажа на местните избори. Това са Министерството на електронното управление, Българският институт по метрология и Българският институт за стандартизация.

Екипите на трите ведомства са работили интензивно и в непрекъснат режим в последните дни, за да извършат процедурата и да осигурят протичането на честни и демократични избори в неделя.

Докладът за оценяване на съответствието на доставения тип техническо устройство за машинно гласуване с изискванията на Изборния кодекс и техническата спецификация и решението за удостоверяване са изпратени в Централната избирателна комисия.

В навечерието на местните избори избухна скандал след изнесена информация, че заместник-министърът на електронното управление Михаил Стойнов е заснел хеш кода на машините за гласуване. Самият Стойнов бе извикан на разпит в ДАНС. На извънреден брифинг ЦИК обяви, че отменя машинния вот и че гласуването на първи тур ще бъде само с хартия.

Това решение бе обжалвано от ПП-ДБ и съдът реши машините да се използват за балотажа. След решението ЦИК заповядва на трите институции незабавно да сертифицират машините за балотажа.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай