Радев: Саудитска Арабия е важен партньор за България в Близкия изток

Президентът удостои посланика на кралството у нас с орден „Мадарски конник“ първа степен

Радев: Саудитска Арабия е важен партньор за България в Близкия изток | StandartNews.com

Страната ни отдава голямо значение на ролята на Саудитска Арабия като важен партньор в региона на Близкия изток, с който се стреми да изгражда отношения на стратегическо партньорство. Това заяви президентът Румен Радев, който удостои днес посланика на Кралство Саудитска Арабия Халед бин Камал Факих с орден „Мадарски конник“ първа степен за особено големите заслуги на дипломата за развитието и задълбочаването на двустранните отношения.

В словото си на тържествената церемония, която се състоя в Гербовата зала на „Дондуков“ 2, държавният глава изтъкна усилията на посланик Факих за надграждането на двустранните отношения във всички сфери от взаимен интерес и за осъществяването на редица важни посещения у нас на министри, представители на бизнеса и хора от сферата на образованието, науката и културата от Кралство Саудитска Арабия. Румен Радев припомни, че благодарение на всеотдайността и професионализма на посланик Факих беше задълбочен двустранният диалог и при посещението на българския държавен глава в Ню Йорк за участие в сесията на Общото събрание на ООН , където също бяха проведени разговори за надграждане на двустранните отношения с представители на изпълнителната власт на Кралство Саудитска Арабия.

„Вярвам, че перспективите в областта на инвестициите, енергетиката, високите технологии, иновациите, културата и образованието тепърва ще дават своя резултат“, посочи държавният глава.

„България следи с интерес развитието на Кралство Саудитска Арабия и първия по рода си уникален град на бъдещето Неом. Изразили сме готовност за участие в развитието и разгръщането на тези мащабни проекти на обновление на Саудитска Арабия“, посочи още президентът.

Посланик Факих благодари за оказаната чест и полученото висше държавно отличие и посочи, че страната му търси възможности за взаимодействие с България на всички нива. Дипломатът благодари за подкрепата на страната ни за кандидатурата на Саудитска Арабия за домакинство на световното изложение EXPO 2030 и подчерта готовността на Рияд за задълбочаване на двустранното сътрудничество с България в области като икономика, туризъм, земеделие, енергетика, изкуствен интелект, комуникации и други.

„Надяваме се, че ще имаме много ползотворно сътрудничество. Благодаря за подкрепата, която президентът Радев ми оказа в качеството ми на посланик на Кралство Саудитска Арабия и съм уверен, че новият посланик ще срещне същата отдаденост на вашата страна за развитие на отношенията ни“, каза още посланик Факих.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай