Омбудсманът иска обезщетение за пострадалите от спирането на тока

По думите ѝ, хората се оказват и жертва на монополите

Омбудсманът иска обезщетение за пострадалите от спирането на тока | StandartNews.com

Допреди няколко дни все още имаше хора, които бяха без ток заради краткосрочното снежно бедствие. Когато няма ток, спира водата, спира газта, спира топлото. Смятам, че хората с право са възмутени, защото да изкараш 30-40-50 часа дни наред без ток е абсурдно в една такава ситуация, заяви пред БНТ омбудсманът Диана Ковачева.

По думите ѝ, хората се оказват и жертва на монополите, защото започват да се позовават на своите общи условия, в които самите те да определят, че има форсмажор - нещо, което е абсолютно недопустимо.

"Сезирах и КЕВР, и министъра на енергетиката незабавно и да бъде извършена проверка. Едва ли институциите печелят доверие с това, че си прехвърлят топката и се карат чрез медиите кой да извърши тази проверка. Смятам, че тя е съществена, защото хората трябва да бъдат обезщетени. Те имат право да бъдат обезщетени, когато са 30 часа без ток с 50 лева, след това на всеки 24 часа още 20 лева, което е нищо реално с неудобството, което те преживяха", обясни общественият защитник.

Според нея, фактът че тези пари няма да бъдат изплатени, тъй като ЕРП-тата започват да отказват, е едно безобразие. Важно е хората да си защитават правата и в такива случаи би трябвало да завеждат колективни искове.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай