Най-накрая! От вторник пускат най-модерния и дълъг тунел в България

Край на тапите по "Струма"

Най-накрая! От вторник пускат най-модерния и дълъг тунел в България | StandartNews.com

Почти двугодишната сага с пускането на най-модерния и най-дълъг пътен тунел в България – “Железница”, приключва във вторник. Заедно с всички тапи и неудобства, които предизвикаха активизиралите се две свлачища преди и след тунела. Те вече са укрепени, самият тунел е отдавна готов и от вторник времето за пътуване в този участък от “Струма” се намалява. А водачите няма да бъдат принуждавани да слизат от магистралата и да минават в една лента.

Проектът за тунела се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз чрез ОП “Транспорт и транспортна инфраструктура” 2014-2020 г. Мащабът му е от изключително значение за свързаността в региона по оста север-юг. Дължината на цялата новоизградена отсечка от аутобана, в която попада и тунелът,  е около 5 километра.

С нея магистралата стига до Симитли, след което строежът трябва да продължи към Кресненското дефиле.

Целият участък е разделен на 3 подучастъка, в това число и тунелът. Първият преди съоръжението, пътувайки от София към Кулата, е 720 метра. Той включва мост с дължина 540 м, който преминава над 6 препятствия – река Струма, път Е79, съществуващата и бъдещата жп линия, общински път и обслужващия път на съоръжението. Третият подучастък е с дължина 1400 метра и представлява аварийна връзка, която да може да отведе движението в посока София по път Е79 при настъпване на непредвидена ситуация в тунела.

Двете му тръби са с дължина около 2 км всяка с еднопосочно движение, включващи две активни ленти за движение с ширина 3,75 м, две водещи ивици по половин метър за всяка страна на пътното платно и два тротоара по 1 метър. Светлата височина на тунелните тръби е 4,80 м.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Васил
преди 2 месеца

Чyвали сте за подобрената формyла на Bиагpa, кoято е 3 пъти по-eфективнa и напълно бeзопаcна на всяка възpаст, както и лекyва мъжки зaболявaния и пoдмлaдява. Аз лично го опитax и сега го препоръчвам на вcички. Ето какво пишaт за нея:--- https://do.my/bluestone

Откажи