Голяма промяна за новогодишната нощ в София

Какво е разрешено и какво не

Голяма промяна за новогодишната нощ в София | StandartNews.com

Голяма новина за столичани в новогодишната нощ.

Новогодишната програма в София ще бъде без заря.

Столичани ще могат да използват пиротехника, но извън периметъра на площада.

Изграждането на сцената за новогодишния концерт в сърцето на София започна тази сутрин и доведе до проблеми за шофьорите, паркирали на площад „Княз Александър I”. Организацията на концерта е повод и за промени на движението в района.

По думите на директора на „Аварийна помощ и превенция“ към Столична община Красимир Димитров промените в движението в центъра на София ще бъдат максимално късно - към 16 часа на 31-ви декември ще бъде ограничено за автомобили по бул. „Цар Освободител”.

През останалото време ще бъде спряно движението само в едното платно по бул. „Цар Освободител”, за да може да се изгражда сцената. След края на новогодишната програма трафикът ще бъде възстановен максимално бързо, а столичното метро ще работи през цялата нощ.

В Новогодишната нощ на терен ще са около 200 полицаи, заедно с аварийни екипи на Столична община, два пожарни автомобила и два екипа на Спешна помощ.

„На концерта няма да бъдат допускани граждани, които са в явно неадекватно състояние, попрекалили с алкохола, както и такива, които са използвали забранени вещества. Малолетни и непълнолетни лица няма да бъдат пропускани без придружител”, заяви началникът на сектор „Масови мероприятия“ към СДВР гл. инспектор Иван Георгиев.

И тази година София ще отбележи първите минути на Новата година със светлинно, вместо с пиротехническо шоу. Заместник кметът Надежда Бачева обясни, че пиратките много стряскат кучетата, на малките деца, на хората с увреждания. „Смятам, че няма нужда от такива емоции в празничната нощ”, заяви тя.

За положителните емоции на столичани и гостите на София ще се погрижат редица изпълнители. Сред тях– и група „Остава“, които отправиха призив към празнуващите. „Внимавайте с алкохолните напитки, защото сте виждали по телевизията какви лоши неща стават. Никога не карайте пили и слушайте готина музика”, заяви Свилен Ноев, вокалист на група „Остава”.

За да празнувате настъпването на 2024-та година на площад „Княз Александър I” по време на концерта не трябва да носите алкохол и пиротехника. Извън този район и само в Новогодишната нощ се позволяват заря, фойерверки и пиратки в София между 18 часа на 31 декември и 2 часа през нощта в първия ден от Новата година. Природозащитници призоваха пиротехниката да се използва отговорно.

 

 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай