Голяма опасност за обезщетението при пенсиониране, синдикат алармира

От КНСБ са против мотивите към законопроекта, където според тях има антисиндикални послания

Голяма опасност за обезщетението при пенсиониране, синдикат алармира | StandartNews.com

КНСБ е против поставянето на горна граница на обезщетението при пенсиониране на работниците и служителите от работодател публично предприятие, се посочва в становище на синдиката, цитирано от БТА.

Становището е по повод внесен законопроект за изменение и допълнение на Закона за публичните предприятия от депутата Димитър Найденов и група народни представители от „Продължаваме Промяната-Демократична България”.

С предлаганото допълнение на Закона за публичните предприятия се въвежда горна граница на обезщетенията при прекратяване на трудово правоотношение след придобито право на пенсия, което не може да надхвърля брутното трудово възнаграждение за срок от 12 месеца. Така работниците и служителите ще продължат да бъдат защитавани от Кодекса на труда, но правителството, колективният трудов договор и конкретният индивидуален трудов договор няма да могат да предвиждат обезщетения над горната граница.

От КНСБ са против мотивите към законопроекта, където според тях има антисиндикални послания, както и атаки и упреци срещу процеса на колективното трудово договаряне.

На първо място трябва да се подчертае и да се има предвид, че не е възможно да се ограничава правото на колективно трудово договаряне чрез закон, още повече, че то произтича от важни международноправни актове (конвенциите на Международната организация на труда), пренесени в българската Конституция и в Кодекса на труда. Работниците и служителите имат право, без предварително разрешение, свободно да образуват по свой избор синдикални организации. да се сдружават и да се договарят и това, което се постигне като клауза в КТД, е задължение за работодателя, посочват от синдиката.

Според тях предложението на вносителите влиза в противоречие с основни постановки от Преамбюла на Директива (ЕС) 2022/2041 на Европейския Парламент и на Съвета относно адекватните минимални работни заплати в Европейския съюз и текстовете ѝ за насърчаване на колективното трудово договаряне.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай