Експерти разкриха защо Путин си иска руските имоти у нас

Има вероятност целта да е продажба на руски имоти за облагодетелстване на определени кръгове около Путин

Експерти разкриха защо Путин си иска руските имоти у нас | StandartNews.com

В последните няколко дни стана ясно, че Владимир Путин ще търси активи, които някога са принадлежали на бившата руска империя или са били собственост на Съветския съюз. Отпуснато е финансиране за установяване на имоти в чужбина и гарантиране, че правата на собственост на Русия са регистрирани.

В момента тече все по-голяма кампания за намиране и конфискация на руски имоти в страните членки на Европейския съюз. Има замразени активи за над 300 млрд. долара. Москва се опитва да докаже, че активите са нейна собственост и няма как да бъдат конфискувани, коментира пред НоваНюз бившият заместник-министър на външните работи Милен Керемедчиев.

Според него има вероятност целта да е продажба на руски имоти за облагодетелстване на определени кръгове около Путин.

По думите на Керемедчиев има огромни апетити към продажбата на руски имоти в България. „Москва се подготвя документално да защитава имотите си. Възможно е да предприеме стъпки и към български имоти в Русия”, каза той. И допълни, че страната ни също трябва да се подготви и да защити правата си при евентуален казус.

Според Иван Анчев, доктор по национална сигурност и дългогодишен задграничен представител в САЩ, Канада и Мексико, инициативата на Путин има вътрешнополитически за Русия за характер.  По думите му отдавна България е трябвало да поиска по категоричен начин българския държавен архив.

По отношение на влизането на страната ни в Шенген и коментарите, че срещу членството страната ни се е съгласила да приеме хиляди мигранти, Керемедчиев заяви, че това няма да се случи.

Той уточни, че е възможно датите за приемането на България в сухопътния Шенген и еврозоната да съвпаднат. „Не смятам, че 1 януари 2025 г. ще е датата за влизане в еврозоната. А година след приемането ни в Шенген по въздух и вода можем да договорим и за членство по суша”, посочи той.

Според Анчев влизането на България в Шенген и еврозоната бележат невъзвратимостта на европейската интеграция на страната и затова привържениците на ответната теза се опитват да объркат хората.

По думите му, ако има развитие за сухопътния Шенген, това ще бъдат или последните месеци на 2024-та, или първите на 2025 г. „Може това да се случи с приемането ни в еврозоната”, каза експертът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай