Бедствието продължава, последни данни от шефа на пожарната

Обявено е бедствено положение в общините Варна, Вълчи дол, Суворово, Дългопол, Аксаково

Бедствието продължава, последни данни от шефа на пожарната | StandartNews.com

Източник: БНТ

Аварийни екипи са реагирали на повече от 300 сигнала за произшествия към настоящия момент, съобщи шефът на Главната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН) към МВР гл. комисар Александър Джартов. Той представи на брифинг информация за предприетите мерки и действия на екипите във връзка с усложнената метеорологична обстановка в североизточната част на страната.

Основна част от сигналите са свързани с метеорологичната обстановка. Най–много сигнали са получени във Варна – над 200, основно са за паднали дървета и клони. В област Бургас имаме над 40 сигнала за паднали дървета и клони, посочи той.

На територията на област Варна са евакуирани всички хора от автомобили, допълнително остава една верижна машина в област Аксаково да се използва при нужда. Бяха затворени главните пътища Варна – Бургас, Дюлински проход и Слънчев бряг – Обзор, и Варна – Добрич. Към 15:00 ч. е отворен пътят Слънчев бряг – Обзор, съобщи гл. комисар Джартов.

Той припомни, че е обявено бедствено положение в общините Варна, Вълчи дол, Суворово, Дългопол, Аксаково. Населени места без ток са около 11 съответно в общините Вълчи дол, Суворово и Аксаково.

Към настоящия момент екипите на Регионалната дирекция ПБЗН във Варна отработват 35 сигнали за паднали дървета и клони, като това става със 17 екипа, посочи той.

Малко преди началото на брифинга получихме информация, че в комплекса „Кольови извори“ е разхерметизирана камина с водна риза, като в резултат от това са пострадали четирима-петима човека, посочи гл. комисар Джартов. Той обясни, че те са с изгаряне от водата. Към момента е насочен високопроходим автомобил, така че те да бъдат евакуирани, предвид това, че екипите за Спешна помощ все още не могат да достигнат, поради това, че пътят е затворен, добави той. Гл. комисар Джартов каза, че вятърът е утихнал.

В област Шумен за настоящото денонощие са регистрирани 28 произшествия. Става въпрос също за спасяване на хора, паднали дървета, прекъснато електрозахранване, заснежени затворени пътища с автомобили, които не могат да се придвижат вследствие на снега, обясни той.

Евакуирани от нашите екипи са 49 човека, като към настоящия момент няма данни за бедстващи хора, загинали и пострадали няма. Затруднена е комуникацията и обратната връзка с шест общини, поради липса на електрозахранване – Хитрино, Венец, Каолиново, Никола Козлево, Нови пазар и Каспичан, каза гл. комисар Джартов и добави, че във всички тях е обявено бедствено положение.

Отворени са главните пътища Шумен-Силистра и Шумен-Русе. Автомобилите на пожарната, които бяха също попаднали в капана на снега, са освободени. Все още е затворен пътят между град Нови пазар и село Мировци, но се разчиства и към настоящия момент, информира той. В момента на територията на област Шумен нашите екипи отработват един сигнал, с един екип, добави Джартов.

В област Добрич ситуацията също се нормализира. Няма затворени пътища, няма бедстващи хора. Движението по пътищата е затруднено от автомобили, които са в преспите. Към настоящия момент нашите екипи отработват два сигнала от два екипа, обясни той.

Няма затворени пътища в област Бургас. Сигналите са главно за паднали дървета и клони. Населените места без ток са около 40 - в общините Руен, Малко Търново, Созопол и Приморско, каза гл. комисар Джартов. По думите му все още е труднопроходим пътят за селата Босна, Граматиково, Малко Търново. Нашите екипи отстраняват паднали дървета и клони, така че да се позволи разчистването с машини на АПИ, добави той.

Към настоящия момент екипите на регионалната дирекция в Бургас отработват пет сигнала, като на място са три екипа, каза гл. комисар Александър Джартов и добави, че вятърът е утихнал и е изгряло слънце.

Имаме готовност за цялата страна, включително и за тези области, които бяха засегнати от бурята, в случай на необходимост да предоставим допълнително агрегати за електрозахранване, каза още той.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай