Ректорът на Софийския с остър коментар за студентските такси

Според него таксите не са най-голямата финансова тежест на студентите

Ректорът на Софийския с остър коментар за студентските такси | StandartNews.com

Източник: БНТ

Отпадането на таксите за студентите по държавна поръчка във висшите училища едва ли ще доведе до по-добро качество на образованието, заяви пред БНТ ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Георги Вълчев.

"Всяка една мярка, която прави достъпа до висше образование, няма как да бъде отречена, но няма как да мислим, че безплатното образование ще доведе до по-високо качество. Последните години се водеше политика за такъв тип облекчение за специалности, в които няма достатъчно кандидати, но са много важни за страната", каза Вълчев в интервю за БНТ.

Според него таксите не са най-голямата финансова тежест на студентите. "Най-голямата тежест е издръжката на студента в големия град. По-скоро би трябвало да се върви в посока увеличаване на студентските стипендии. Винаги казвам на младите, че ученето трябва да преобладава над работата", коментира още професорът.

"За мен това не беше добра мярка, решението беше взето без одобрението на академичните среди", обясни той.

"Предложението дойде съвсем неочаквано. Дойде в един петъчен следобед и се официализира следващия следобед", припомни Вълчев.

"Патриарх Неофит ще остави неизличима диря в академичния живот. Той беше един човек, отворен към знанието, към това да намерим мястото на религията в съвременния свят, който е твърде загърбил традиционните ценности. Беше отворен към новостите в науката, един прекрасен мост как религиозното опознаване на света може да се впише в съвременните тенденции на търсене на познанието", каза ректорът на СУ по повод кончината на патриарх Неофит.

Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит почина на 78-годишна възраст в 22:22 часа в сряда след продължително боледуване във Военномедицинска академия в София. Причината за кончината му е полиорганна недостатъчност, съобщиха от Светия Синод.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ: Отиде си патриарх Неофит. България в траур

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Асен
преди 1 месец

Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим:---- https://use.my/man

Откажи