Пак скандал в НГДЕК! Търсят с конкурс нов директор

В последните няколко месеца училището беше обект на проверки от Министерството на културата

Пак скандал в НГДЕК! Търсят с конкурс нов директор | StandartNews.com

Културното министерство обяви конкурс за директор на Националната гимназия за древни езици и култури (НГДЕК), известна още като Класическата гимназия. През последните 10 години начело на училището е Мариела Папазова, а периодично има сигнали за нередности и проверки от страна на министерството, предаде БНР.

До месец кандидатите да оглавят НГДЕК "Св. Константин Кирил Философ", която е със статут на лицей към Софийския университет, трябва да представят в Министерството на културата описаните в сайта на ведомството документи, както и концепция за развитието на гимназията в следващите 4 години.

В последните няколко месеца училището беше обект на проверки от Министерството на културата, а резултатите не са оповестени. Причината - сигнали от сдружение "Бъдеще за НГДЕК", обединяващо родители, възпитаници и бивши преподаватели на гимназията, че над 40 учители и непедагогически персонал са подали заявления за напускане.

Марта Методиева, бивш дългогодишен преподавател по латински в класическата гимназия, заяви: "В училището до голяма степен са оставени хора, които са подкрепящи, така наречената власт, и съответно имащи нейното протекция и комфортно съществуване."

Преди месец ръководството на училището беше на среща в Министерството на културата заради честите сигнали и проверки, които се назначават, а академичният съвет на Софийския университет излезе в края на декември с декларация, в която се осъждат "опитите за груба намеса в работата на гимназията".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Наистина
преди 3 месеца

Явно обстановката в това НАЦИОНАЛНО учебно заведение е травмираща и за ученици, и за учители, и за родители. Няма как да не се забележат явни нередности и да дадат повод за коментари, проверки и спад в нивото и статута на училището. Базата е под всякакви нормални условия за работа. Не тежи думата на директорката пред институциите, отговорни за финансовата подкрепа. Няма инициативност, предприемчивост, визия за елементарни неща. Вижте само надписа върху фасадата на сградата в центъра, където учат големите ученици. Срамота ! С тези ръждиви мрежи по прозорците. Докога ще е така. Учебните планове, програми, групи ...хаос. Кой оказва контрол върху дейностите, учебния процес !?? Има ли планове за контролна дейност изобщо. Колко пъти са влизали контролни органи в един обикновен учебен час , за да се проследи методика на преподаване, съвременни методи на работа, знанията на учениците. И т. н.

Откажи