На първо четене! Приеха големи промени за висшето образование

С предвидената облекчена процедура се цели лесен достъп до висше образование

На първо четене! Приеха големи промени за висшето образование | StandartNews.com

Нови промени в Закона за висшето образование.

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за висшето образование, които предвиждат облекчен режим на висше образование на чуждестранни граждани със статут на временна закрила у нас.

С предвидената облекчена процедура се цели лесен достъп до висше образование на чуждестранните граждани, като се осигурява възможност да продължат своето развитие. Предоставят се различни начини за квалификация и за трудова заетост, предвиждат текстовете в закона. След изтичането на срока на временната закрила или отпадането й законът позволява на тези граждани да продължат обучението си по реда, определен за българските студенти.

Според депутата от ИТН Андрей Чорбанов предвиденият облекчен режим при продължаване на образованието и кандидатстване във висши учебни заведения у нас е дискриминационен.

"Ако искаме да имаме политика, в която да се подпомогнат социално слаби - както българи, така и хора, пребиваващи за определен период - би следвало да се организира специална програма, да има стипендии за този тип хора. Пребиваващите със статут на бежанци, както и българите, са с най-различен социален статус".

Председателят на образователната парламентарна комисия Красимир Вълчев от ГЕРБ-СДС изрично подчерта, че не може да се говори за дискриминация. Страната ни прилага общоевропейска директива, но е налице законодателен пропуск, който с промените се преодолява, заяви Вълчев:

"Тези кандидат-студенти се приравняват със статута на българските кандидат-студенти. Те ще плащат същите такси, ако бъдат приети като студенти, ще имат прием, който няма да бъде безусловен и ще бъде за всички, ще е кандидат". 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
9 Коментара
Студентка от бг
преди 1 седмица

Евала,че пишман бедни и екстрадирани,както и миличките украинци ще учат на издръжка от родината. А за тези, които планираме да останем и да се развиваме тук кога ще влезе в сила безплатното образование?

Откажи
Анастасия Огнянова
преди 1 седмица

И колко украински студенти познаваш лично мила?

Откажи
Gigi
преди 1 седмица

Мафия нещастна!

Откажи
Койчо
преди 1 седмица

Съдията Маладжиков от Тутракансият Районен съд, е педал

Откажи
Койчо
преди 1 седмица

Съдията Маладжиков от Тутракансият Районен съд, е педал

Откажи
Indianec v BG
преди 1 седмица

Сега вече ще влизат легално, само с първа семестриална такса и "Здравей, Европа!" Хау!

Откажи
Студент 1977
преди 1 седмица

1977 за едно място във ВУЗ кандидатстваха мин.20 човека. На арабските студенти ни принуждаваха да помагаме на изпитите. Сега ще се МОЛИМ полуграмотните роми да учат ВИШО УБРАЗУВАНИЕ!!!

Откажи
Vafla borovec
преди 1 седмица

А българските студенти като искахме облекчение-нямаше. За чуждите студенти - има. Голям закон.

Откажи