Диетолози казаха защо не бива да ядем овесени ядки всеки ден

Въпреки тези причини, овесената каша все още е здравословен продукт

Диетолози казаха защо не бива да ядем овесени ядки всеки ден | StandartNews.com

Първата причина, поради която овесените ядки не се препоръчват да се ядат всеки ден, се дължи на високия им гликемичен индекс (ГИ). Гликемичният индекс е показател, който отразява скоростта, с която нивата на кръвната захар се повишават след прием на определена храна. Овесените ядки имат сравнително висок ГИ, което означава, че могат да причинят бърз и значителен скок на кръвната захар. Хроничната консумация на храни с висок ГИ може да доведе до развитие на инсулинова резистентност и повишен риск от развитие на диабет тип 2.

Втората причина е свързана със съдържанието на фитинова киселина в овесените ядки. Фитиновата киселина е антинутриент, който може да се свърже с определени минерали като калций, желязо, цинк и магнезий и да им попречи да бъдат усвоени от тялото. Редовната консумация на овесени ядки може да доведе до дефицит на тези важни минерали, особено ако диетата не е достатъчно разнообразна.

Третата причина, поради която овесените ядки не трябва да се ядат всеки ден, се дължи на наличието на анти-хранителни фактори като фитохимикали и лектини. Фитохимикалите могат да имат отрицателни ефекти върху храносмилането и усвояването на хранителни вещества. Лектините от своя страна могат да причинят възпалителни процеси в организма и да повлияят негативно на чревната функция.

Въпреки тези причини, овесената каша все още е здравословен продукт, който може да бъде включен във вашата диета с известна редовност. Съдържа разтворими фибри, които помагат за понижаване на холестерола в кръвта и поддържат здравето на сърцето. Овесената каша също е богата на антиоксиданти, които помагат в борбата с възпаленията в тялото.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай