Ключов пробив! Решиха проблема с нежеланото напълняване

В бъдеще учените се надяват да разширят производството на капсулите

Ключов пробив! Решиха проблема с нежеланото напълняване | StandartNews.com

Източник: Pixabay

Учени от Масачузетския технологичен институт са създали вибрираща капсула, която създава усещане за ситост при поглъщане. Информацията е публикувана в списание Science Advances, предаде БГНЕС.

Експериментите показват, че при животни, на които е дадено това хапче 20 минути преди хранене, се наблюдава освобождаване на хормони, които сигнализират за ситост, и приемът на храна намалява с около 40 на сто.

Когато стомахът се подуе, специализирани клетки, наречени механорецептори, усещат това разтягане и изпращат сигнали до мозъка чрез блуждаещия нерв. В резултат на това мозъкът стимулира производството на инсулин, както и на хормони като C-пептид, PYY и GTP-1. Всички тези хормони помагат на хората да усвоят храната, да се почувстват сити и да спрат да се хранят. В същото време се намаляват нивата на грелина - хормон, който предизвиква чувство на глад.

След като капсулата започне да вибрира, тя активира механорецептори, които изпращат сигнали до мозъка, стимулирайки блуждаещия нерв. Изследователите наблюдават нивата на хормоните в периодите, когато устройството вибрира, и установяват, че те съвпадат с тези, наблюдавани след хранене, дори когато животните са гладували.

В бъдеще учените се надяват да разширят производството на капсулите и да проведат клинични изпитвания с хора, за да потвърдят безопасността на устройството, както и да определят най-подходящото време за поглъщане на капсулите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай