Диетоложка даде безценни съвети за великденската трапеза

Най-евтините козунаци, които се намират на пазара, струват 5-6 лева

Диетоложка даде безценни съвети за великденската трапеза | StandartNews.com

Повече от половин милион пенсионери ще получат по 100 лева великденска добавка. Единственото условие е да взимат до 526 лева. Какво обаче ще могат да си позволят и качествена храна ли ще сложат на трапезата си?

Екип на Нова телевизия и диетоложката проф. Донка Байкова посещават Женския пазар в София. За зеленчуци за салата плащат 9,70 лв.

„Зелената салата на пръв поглед е най-здравословната част от менюто за Великден. Преди консумация, ако предпочитаме да бъдат в сурово състояние, да ги накиснем във вода. Половин час в хладка вода с една чаена лъжичка сода бикарбонат или оцетна киселина. Половин час е достатъчно да извлечем пестицидите”, казва проф. Байкова.

Тя препоръчва да се обелват зеленчуците. „Ще загубим 5-10% витамини, но ще си спестим възпаление на лигавицата. И понеже в този период храносмилането ни е потърпевшо, по-добре да не рискуваме”, подчертава Байкова.

Следващият продукт, с който се сдобиват, е агнешка плешка. За килограм плащат 22,50 лв. „Агнешкото не се яде топло. Яде се студено, защото овчата лой бързо кристализира на стайна температура и можем да я махнем с ножа и да режем месото на жулиени. Един път за нас българите е доста скъпо по отношение на семейните ни бюджети, и на второ място е богато на холестерол”, подчертава проф. Донка Байкова.

Най-евтините козунаци, които се намират на пазара, струват 5-6 лева. На етикетите са описани Е-та. „Моят съвет е хората да купуват малки количества козунак, но с добро качество”, препоръчва диетологът.

За Великден яйцата струват около 50-60 стотинки едното. Ако купим 20, защото винаги има по 2-3 спукани, сметката показва около 12 лева. „Не е препоръчително да ядем повече от 5-6, защото белтъкът на яйцето е алерген”, препоръчва Байкова.

В крайна сметка изяде ли инфлацията здравословното хранене? „Не бих казала. Аз мисля, че през последните години българите са достатъчно информирани за тяхното здравословно хранене и предпочитат качествени храни, а не големи количества”, споделя проф. Донка Байкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай