Висши духовници за патриарх Неофит: Беше харизматичен човек

Българският патриарх е бил една кристално чиста личност

Висши духовници за патриарх Неофит: Беше харизматичен човек | StandartNews.com

„Това, което мога да кажа за Негово Светейшество е малко, в сравнение на това, което душата ми и сърцето ми изпитват към него. Той беше забележителен духовник, човек и отец. Той даде много на всички, които бяхме около него.” Това заяви пред Нова телевизия първият викарий на патриарх Неофит епископ Поликарп.

По думите му Българският патриарх е бил една кристално чиста личност. „С нетърпение очаквахме да бъдем до него. Беше голяма радост да бъдем до този великан на духа, той ни беше пример”, каза още епископът.

„Той беше харизматичен човек. Много благ, винаги много усмихнат. Познавам патриарх Неофит от 1991 година, когато беше ректор на Духовната академия, а след това и пръв декан на Богословския факултет. Тогава бях студент първа година. Бях впечатлен от харизмата му, от начина, по който се изразяваше и отношението му към всеки един от нас, което се запази до края”, сподели отец Силвестър Янакиев за личните си срещи с покойния български духовен водач Неофит.

Отец Янакиев разказа и за една от срещите си с патриарха: „Около 15 август – празника на Света Богородица, бяхме седнали да пием кафе в двора на Троянския манастир. Тогава патриархът ми каза: „Човек трябва да бъде по-спокоен”, спомня си духовникът.

"Първият ни патриарх Кирил – един високо образован интелектуалец. Вторият ни патриарх Максим беше човек на администрацията, на издръжливостта срещу властите по времето на комунизма. Патриарх Неофит се опита да въведе хармония, братство, разбирателство в нашата църква", заяви от своя страна епископ Тихон.

„Бог да прости Негово Светейшество. Той не е само един спомен, беше един безкрайно скромен човек. Това, което ме поразяваше в него, беше желанието му за хармония в музиката и живота. Нещо, което обикновено духовниците губят с времето”, посочи той.

„Познаваме се от 1959 г. Тогава започнахме първия клас на Софийската духовна семинария. Там бяхме съученици шест години”, каза епископът.

„Това, което никога не сте предполагали, е, че този благ старец имаше едно безкрайно чувство за хумор. Толкова пъти съм се смял с него. Обичаше да разказва всякакви случки по много интересен начин”, сподели епископ Тихон.

"Българският патриарх Неофит преминава през много важен път в живота си. Първо приемането на монашество, след това духовната връзка с починалия патриарх Максим. Преминава през всички длъжности – протосингъл на Софийска митрополия, викарий на Софийския митрополит, главен секретар на Светия синод, председател на църковното настоятелство на храм-паметник „Св. Александър Невски”, заяви варненският и великопреславски митрополит Йоан.

„Ще го запомня с неговите доброта и искреност. С това, че той ме вдъхнови да тръгна по духовния път, благодарение на прекрасното служение като ректор на Духовната академия”, допълни той.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Отиде си патриарх Неофит. България в траур

ПРОЧЕТЕТЕ: България загуби духовния си водач. Какво следва

ПРОЧЕТЕТЕ: Обичаше музиката! 10 неща, които не знаем за патриарх Неофит

ПРОЧЕТЕТЕ: Стана ясно кой ще ръководи Светия синод! Изненадата

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Асен
преди 1 месец

Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим:---- https://use.my/man

Откажи