Почитаме трима големи апостоли, ученици на Свети Павел

Тези трима апостоли умрели мъченически в Рим заедно с апостол Павел в 67 г.

Почитаме трима големи апостоли, ученици на Свети Павел | StandartNews.com

На 15 април църквата чества паметта на светите Аристарх, Пуд и Трофим, апостоли от седемдесетте. Тези трима апостоли от широкия кръг на разпространителите на Христовото учение по света били ученици на свети апостол Павел. Тримата се споменават в книгата "Деяния апостолски" и в посланията на апостол Павел.

Както при повечето от тружениците за благовестието на Христос, за техния живот са запазени много малко сведения. Авторът на "Деяния апостолски", евангелист Лука, определя Аристарх като македонец от Солун. Вероятно е бил евреин по народност, защото обикновено по градовете първите последователи на апостол Павел били евреи. Евреите имали познания за единия истински Бог, както и очакването за идването на Месия - Христос, затова те по-лесно възприемали апостолската проповед, стига да не проявявали упорство срещу Христовото учение.

Според запазени древни документи Аристарх вероятно бил от градските първенци. Преданието го сочи като епископ на град Апамея в Сирия. Но същевременно той придружавал апостол Павел при неговите проповеднически пътувания, както и при затворничеството му в Кесария Палестински и пътуването под стража за съд в Рим. Затова апостолът го нарича съзатворник и сътрудник.

Свети Пуд се споменава от апостол Павел сред хората, които били край него, когато бил под домашен арест в Рим. Има сведение, че бил член на римския сенат. Като благочестив и добродетелен човек, приемал у дома си светите апостоли Петър и Павел, при него се събирали и други вярващи за молитва, и неговият дом впоследствие се превърнал в църква.

Свети Трофим също се споменава в книгата "Деяния апостолски", както и в едно от посланията на апостол Павел, като негов помощник в проповедническото дело. Трофим, заедно с Пуд и Аристарх, придружавал апостол Павел при неговите пътувания и споделял всички несгоди с тях.

Тези трима апостоли умрели мъченически в Рим заедно с апостол Павел в 67 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай