Богослов разкри как Неофит сближаваше политиците

Патриархът успяваше да потушава конфликти и да сближава

Богослов разкри как Неофит сближаваше политиците | StandartNews.com

Да отправим нашите молитви заедно с Българската православна църква (БПЦ) за душата на патриарх Неофит и да го запомним с достойните дела, с които той показа своето служение на патриаршеския престол, едно отговорно служение в трудни времена. Това призова от ефира на БНТ доц. д-р Костадин Нушев, богослов и преподавател в Богословския факултет на СУ "Св. Климент Охридски".

"Спомняме си как беше избран и интронизиран - тази негова церемония беше едно увенчаване на избора от патриаршеския избирателен събор, но по улиците на София имаше протести, смутни моменти. Така, че огромни надежди бяха концентрирани към неговото служение и неговата личност. Още в първите години на своето служение, той оправда тези надежди. Постепенно обществения престиж, авторитета и рейтинга на БПЦ, според социологическите проучвания, изключително се повиши и много социолози започнаха да говорят за БПЦ като за една от най-престижните институции на фона на други, които бяха в низходяща тенденция в одобрението на гражданите", каза доц. Нушев.

По думите му, за тези 11 години поради самата личност, диалогичност и ненатрапчивост в стила на поведение и комуникиране, патриарх Неофит успяваше да потушава конфликти и да сближава.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Отиде си патриарх Неофит. България в траур

"Фигурата на българския патриарх е много важна в такива кризисни моменти за успокояване на определени обществени спорове. Той беше един много добър съветник, консултант. По държавния протокол българският патриарх заема четвърто място в него. Когато правителствата встъпваха в длъжност в Народното събрание, той присъстваше на церемониите, без това да означава някакво натрапване на религиозна институционална форма на отмяна на разделението между църквата и държавата. Патриарх Неофит ще бъде запомнен със своя стил на духовно лидерство като показваше необходимостта от сътрудничество, сближаване и помирение, каза още доц. Костадин Нушев.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай