Две години война в Украйна. Българската подкрепа за Киев

На 24 февруари 2022 г. руски войски нахлуха на територията на Украйна

Две години война в Украйна. Българската подкрепа за Киев | StandartNews.com

Изминаха точно две години откакто като Русия нападна Украйна и започна най-смъртоносния конфликт в Европа след Втората световна война. България продължава да е сред страните, оказващи военна помощ на нападнатата страна. И в Украйна, и в Русия военните загуби са засекретени, но различни медии и организации посочват, че и двете страни са дали десетки хиляди човешки загуби на фронта, припомня БТА.

Правителството и управляващите продължават да заявяват, че България ще подкрепя Украйна толкова, колкото е необходимо. В българското обществено и политическо пространство продължава да има противоположни мнения за това дали страната ни трябва да оказва военна помощ на Украйна.

България е единствената държава, където подкрепата за предоставяне на военно оборудване на Украйна е под една втора (49%), според проучване от октомври миналата година на общественото мнение в Централна и Източна Европа, проведено от базираната в Братислава неправителствена организация "Глобсек" (GLOBSEC).

Военната помощ за Украйна

Около девет месеца след началото на войната, българският парламент реши да гласува военна помощ за Украйна. Така в началото на ноември 2022 г. Народното събрание задължи Министерският съвет в срок до един месец да внесе в парламента проект на решение за предоставяне на военна и военно-техническа подкрепа за Украйна.

В края 2022 г. парламентът гласува България да предостави на Украйна военна помощ. Обемът и видът на въоръжението останаха засекретени. В средата на декември 2022 г. депутатите ратифицираха Споразумението между Министерствата на отбраната на България и Украйна относно безвъзмездното предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси.

В края на 2022 г. стана ясно, че общата стойност на предоставената хуманитарна помощ от българското Министерство на отбраната на Украйна е 7 097 730,15 лв. За тези средства на Украйна са предоставени 2000 каски, 2000 бронежилетки, 350 броя медицински комплекти, 5000 комплекта зимни дрехи (полушуба с подплата, клин с подплата, риза с дълъг ръкав и шапка) и 5000 броя обувки цели полеви.

С встъпването в длъжност на редовното правителство с премиер Николай Денков на 6 юни 2023 г. България увеличи своята военна помощ за Украйна.

Новият министър на отбраната на Тодор Тагарев заяви, че България иска да засили подкрепата си за усилията на ЕС да снабди Украйна с боеприпасите, от които тя се нуждае, за да продължи битката си срещу войските на Москва. България подготвя нов транш военна помощ за Украйна, обяви Тагарев по-малко от месец, след като встъпи в длъжност.

През 2023 г. страната ни взе решение да изпрати на Украйна бронирана транспортна техника с наличното към нея въоръжение, както и резервни части за обслужването й, с отпаднала необходимост за нуждите на Министерството на вътрешните работи. По данни на депутата от „Продължаваме промяната – Демократична България“ Ивайло Мирчев страната ще изпрати около 100 бронетранспортьора. Народното събрание реши да подкрепи Украйна и с неизправни с отпаднала необходимост или наднормативни преносими зенитно-ракетни комплекси и зенитни ракети от различен тип, намиращи се във Въоръжените сили на България, които да се използват за подсилване на противовъздушната отбрана на Украйна.

Ремонт на украинска военна техника

В началото на май 2022 г. Народното събрание прие решение за предприемане на мерки във връзка с войната в Украйна. След над петчасови разисквания парламентът одобри оказването на помощ на Украйна, „съобразно възможностите на България“. Одобреното от парламента решение даде мандат на Министерския съвет да обсъди и приложи пакет от мерки, свързани с войната в Украйна и последиците от нея, като едно от направленията е ремонтна дейност на украинска военна техника във военните предприятия на България.

Посещение на украинския президент в България

Президентът на Украйна Володимир Зеленски беше на еднодневно посещение в София през юли 2023 г. Зеленски благодари на България за подкрепата и защитата на украинските граждани. Много е важно, че в тази морална криза в Европа, България е защитница, противник на политиката на геноцид, която Русия води против нашата независимост, добави той. Зеленски благодари за подкрепата, която предоставя България и в областта на отбраната. „Това е един пакет за защита, не за настъпление. Това е пакет, за да могат родителите да защитят децата си", заяви украинският президент.

В София Володимир Зеленски и премиерът акад. Николай Денков подписаха съвместна декларация за евроатлантическата интеграция на Украйна. Беше подписан и меморандум за сътрудничество в областта на енергетиката от министрите на енергетиката на двете страни.

Зеленски проведе срещи с вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел, след това проведе среща и с държавния глава Румен Радев. Срещна се също и с ръководствата на парламентарните групи, вносители на проекта на декларация в подкрепа на членството на Украйна в НАТО, и с председателя на Народното събрание Росен Желязков.

Началото на войната в Украйна

На 24 февруари 2022 г. руският президент Владимир Путин обяви, че е взел решение за провеждане на "специална операция за защита на Донбас". Тогава Путин заяви, че в плановете на Русия не влиза окупацията на украински територии и действията на Русия не са свързани с нанасяне на вреда на интересите на Украйна, а със защита на самата себе си от „тези, които са взели Украйна за заложник“. По-късно в комюнике украинската гранична охрана съобщи, че Украйна е атакувана от Русия по протежение на границите си с Русия и Беларус.

Нахлуването доведе до най-голямата бежанска криза в Европа след Втората световна война и мнозинството от страните по света осъдиха инвазията и се застъпиха за украинския суверенитет, като предоставиха на Киев финансови средства, военно оборудване и хуманитарна помощ.

Още на 24 февруари Народното събрание прие декларация във връзка с агресивните военни действия на Руската федерация срещу Украйна. В декларацията се посочва, че страната ни категорично осъжда грубото нарушение на международното право от страна на Руската федерация и посегателството срещу териториалната цялост чрез военна интервенция срещу Украйна. България настоява и Руската федерация незабавно да прекрати военните действия и да се върне към спазване на международното право в пълен обем.

Месец, след като кабинетът „Денков“ пое управлението на страната, Народното събрание подкрепи декларация в подкрепа на членство на Украйна в НАТО.

По повод две години от войната в Украйна френският президент Еманюел Макрон организира в понеделник международна среща в подкрепа на Украйна, която ще се състои в Париж, съобщи Елисейският дворец. Срещата ще се състои по повод втората годишнина от нахлуването на руските сили в Украйна. Планира се в нея да участват "държавните глави и правителствените ръководители на няколко държави или представители на ниво министри", за да бъдат "обсъдени наличните възможности за засилване на партньорското сътрудничество в подкрепа на Украйна".

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Ангел
преди 2 месеца

Чyвали сте за подобрената формyла на Bиагpa, кoято е 3 пъти по-eфективнa и напълно бeзопаcна на всяка възpаст, както и лекyва мъжки зaболявaния и пoдмлaдява. Аз лично го опитax и сега го препоръчвам на вcички. Ето какво пишaт за нея:--- https://do.my/bluestone

Откажи