Американски дипломат видя кога Путин ще сключи мир в Украйна

НАТО потвърждава подкрепата си за Украйна, знаейки, че постигането на мирно споразумение през следващата година е малко вероятно

Американски дипломат видя кога Путин ще сключи мир в Украйна | StandartNews.com

Източник: Асошиейтед прес, архив

Президентът на Русия Владимир Путин няма да сключи мир в Украйна, преди да узнае резултатите от изборите в САЩ през ноември 2024 г., заяви високопоставен служител на Държавния департамент на САЩ на фона на опасенията, че евентуална победа на бившия президент Доналд Тръмп може да сложи край на западната подкрепа за Киев, предаде Ройтерс.

Тръмп, който иска да бъде преизбран през 2024 г. и е водещият кандидат за президентската номинация на републиканците, остро критикува подкрепата на САЩ за Киев.

Високопоставен служител, който даде брифинг пред репортери след срещата на външните министри на НАТО в Брюксел, заяви, че алиансът потвърждава подкрепата си за Украйна, знаейки, че постигането на мирно споразумение през следващата година е малко вероятно.

"Моите очаквания са, че Путин няма да сключи мир или поне съществен мир, преди да види резултата от нашите избори", каза служителят, който говори при условие за анонимност, за да обсъди резултатите от срещата.

"Това беше контекстът, в който всички съюзници изразиха силна подкрепа за Украйна" на срещата на НАТО, добави източникът, без да споменава Тръмп по име или да казва изрично как изборният резултат ще се отрази на подкрепата за Украйна.

Президентът на САЩ, демократът Джо Байдън, предостави огромна военна помощ и други форми на подкрепа за Киев след пълномащабното нахлуване на Русия през февруари 2022 г., но допълнителното финансиране за Украйна се бави от контролираната от републиканците Камара на представителите.

По-рано този месец президентът на Украйна Володимир Зеленски покани Тръмп, който заяви, че може да сложи край на войната за 24 часа, ако бъде преизбран, в Украйна, за да се запознае лично с мащабите на конфликта.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай