Възкресение Христово - надеждата за спасение

Първият Вселенски събор през 325 г. определя принципа, според който Великден се отбелязва в неделята след първото пълнолуние

Възкресение Христово - надеждата за спасение | StandartNews.com


Резултатът от необяснимия характер на събитието и невъзможността да бъде изобразено е причината за липсата на икони за самия акт

Първият Вселенски събор през 325 г. определя принципа, според който Великден се отбелязва в неделята след първото пълнолуние след пролетното равноденствие

 

Христовото Възкресение е най-великото събитие в мировата история на християнското човечество. Извор на вдъхновение, светлина и радост. Господнята Пасха представлява триумф, тържество на безсмъртната Божия Любов, която се роди на Кръста, изгря в мрака на гроба и заблестя в зората на Възкресението.
Според православната традиция Възкресение Христово се предшества от Великия пост. Той започва седем седмици преди Великден и включва 40 дни и Страстната седмица. Възкресение Христово или Великден е денят, в който християните празнуват Възкресението на Сина Божи Иисус Христос на третия ден, след като е разпънат на кръст и погребан. Със смъртта си Христос е изкупил греховете на човечеството, а с Възкресението си дал надежда за спасение.

Събитията, свързани с Христовото Възкресение, стават в дните около еврейския празник Пасха. Първият Вселенски събор през 325 г. определя принципа, според който Великден се отбелязва в неделята след първото пълнолуние след пролетното равноденствие.

У нас, както и сред другите православни народи, съществува обичай от древност поздравявайки се с празника, вярващите да си подаряват червено яйце - символ на Възкресението. Този обичай се свързва по предание с името на св. равноапостолна Мария Магдалина. След възнесението на Спасителя тя отишла да проповядва евангелието в Рим. Явила се при император Тиберий, поднесла му червено яйце и му благовестила за възкръсналия Христос. По примера на св. Мария Магдалина, вярващите, дарявайки си един на друг червено яйце, изповядват смъртта и възкресението на Господа. Както от яйцето, из под мъртвата черупка се ражда живот, който преди това е напълно скрит от нея, така и от гроба, жилище на смъртта и тлението, възкръсна Жизнодавецът, който е залог и за нашето бъдещо възкресение - "Начатък е възкръсналият Христос" (1Кор. 15:23). Червеният цвят на яйцето символизира "драгоценната кръв на непорочния и чист като агнец Христос", чрез която сме изкупени (1Петр. 1:19). 

В традиционната православна иконография моментът на Възкресението Христово никога не е рисуван подобно възкресението на Лазар. Евангелието и църковната традиция не казват нищо за това как се е случило. Това мълчание ясно изразява разликата между двете събития. Възкресението на Лазар е чудо, което е могло да бъде видяно от всички, докато Възкресението Христово било недостъпно за всякакво възприятие. Както раждането Му от Дева, така и Възкресението се възхвалява като неописуема мистерия, недостъпна за всеки ум. 

"Резултатът от необяснимия характер на събитието и невъзможността да бъде изобразено е причината за липсата на икони на самия акт на Възкресението. Ето защо в православната иконография две изображения кореспондират със значението на това събитие. Те показват момента, предшестващ Възкресението Христово - Слизането в ада, и моментите след Възкресението", казва иконописецът и изследовател Леонид Успенски.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай