Магнитни бури! НАСА готви нов механизъм за предупреждение

НАСА и други космически агенции наблюдават Слънцето от години

Магнитни бури! НАСА готви нов механизъм за предупреждение | StandartNews.com

Американската космическа агенция НАСА работи върху система за ранно предупреждение, която да уведомява света преди слънчева магнитна буря да удари Земята.

Използвайки технология за изкуствен интелект (ИИ), НАСА се опитва да събере данни за вече случили се слънчеви бури, следвайки проучвания от 2022 година.

Космическата агенция работи върху това, за да разработи система за ранно предупреждение, която може да даде на Земята 30-минутно известие, преди планетата да бъде ударена от буря.

Кръстен Dagger ("кама" в превод на български), този ИИ може да ни помогне да предвидим кога ще се образува слънчева буря, като разгледаме данните, предоставени от сателитите.

Много сателити постоянно наблюдават нашето слънце, включително известните ACE, Wind, IMP-8 и Geotail.

Самият термин "слънчева  буря" се използва от астрономите, за да опише изригвания на електромагнитното поле, които се случват в слънчевата атмосфера под формата на изхвърляне на маса от короната на небесното ни светила. Феноменът възниква, когато ускорени заредени частици (главно електрони) се сблъскат с плазмената среда на Слънцето.

Изхвърлянето на коронарна маса е вид слънчево изригване и може да причини геомагнитна буря, когато влезе в контакт с магнитното поле на Земята.

Геомагнитните бури се определят като „смущения на магнитосферата на Земята, които възникват когато има много ефективен обмен на енергия от слънчевия вятър в космическата среда около Земята“, става ясно от дефиниции на NOAA - службата за спешни действия на САЩ.

Въпреки че тези слънчеви изригвания не могат да стигнат дотам, че да наранят хората тук на Земята, те могат да причинят големи прекъсвания на електричеството и други смущения. Понякога те дори причиняват прояви, известни като Северно сияние.

Такъв е бил случаят по време на събитието "Карингтън" от 1859 г. – една от най-мощните слънчеви бури в записаната история. То се случва на 1 септември 1859 г. и е толкова интензивно, че създава прояви на Северно сияние по целия свят. Събитието "Карингтън" също предизвикало и пожари в някои телеграфни системи.

За да предотвратят това да се случи отново, НАСА и други космически агенции наблюдават Слънцето от години.

С помощта на DAGGER изглежда учените може най-накрая да успеят да направят забележими крачки в прогнозирането, а може би един ден и предотвратяването, на това слънчевите бури да засегнат електроснабдяването и комуникациите на Земята.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай