Ужас в китайската армия! Хвърчат глави на генерали

Много от тях бяха от Ракетните сили – ключово подразделение на Народноосвободителната армия

Ужас в китайската армия! Хвърчат глави на генерали | StandartNews.com

Източник: Блумбърг

Широкомащабна чистка на китайски генерали отслаби Народноосвободителната армия (НОА) и извади на показ дълбоко вкоренена корупция, чието отстраняване може да отнеме повече време и да забави усилията на китайския лидер Си Цзинпин за модернизация на въоръжените сили на фона на геополитическото напрежение, смятат анализатори, цитирани от Ройтерс.

Най-високопоставените китайски законодатели миналия петък отстраниха девет висши военни офицери от националния законодателен орган, съобщиха държавни медии, като това е стъпка, която обикновено предшества налагането на по-нататъшни наказания за непокорни кадри.

Много от тях бяха от Ракетните сили – ключово подразделение на НОА, което отговаря за тактическите и ядрените ракети.

Чистката представлява неуспех за Си, който изхарчи милиарди за купуване и разработване на оборудване като част от усилията си за модернизация с изграждането на въоръжени сили "от световна класа" до 2050 г. и при бюджет на отбрана, който от няколко години се увеличава с по-бързш темпове от икономиката на страната.

Изпадането в немилост на генерали и на доставчици на военно оборудване наскоро обаче донякъде накърни тази аура и повдигна въпроси дали е имало достатъчно надзор върху тези огромни военни инвестиции на фона на съперничеството между Китай и САЩ в ключови райони, включително Тайван и Южнокитайско море.

Откакто пое властта през 2012 г. Си започна широка борба срещу корупцията в средите на Комунистическата партия и на правителствените служители и НОА бе една от основните му мишени.

Деветимата генерали от НОА, отстранени от законодателния орган, са от няколко военни подразделения. Трима от тях са бивши командири или заместник-командири на Ракетните сили на НОА. Един е бивш началник на Военновъздушните сили и един е командир от военноморския флот, отговарял за Южнокитайско море. Четирима от офицерите са отговаряли за оборудване.

"Това е ясен знак, че те са обект на чистка", заяви Андрю Скобел, почетен сътрудник по китайските въпроси в Института за мир на САЩ.

"Ще падат още глави"

Пекин не обясни защо генералите бяха отстранени. Някои анализатори смятат, че доказателствата сочат към корупция при закупуването на въоръжение от страна на Ракетните сили на НОА.

"Ще падат още глави. Чистката, съсредоточена върху Ракетните сили, все още не е свършила", заяви Алфред У, доцент в Университета по обществени политики "Ли Куан Ю" в Сингапур.

Вей Фънхъ, бивш министър на отбраната, който е бил начело на Ракетните сили, също е в неизвестност. В отговор на запитване относно неговото местонахождение говорител на министерството на отбраната през август заяви, че въоръжените сили имат нулева толерантност към корупцията.

Наследникът му Ли Шанфу бе внезапно отстранен от поста министър на отбраната през октомври без обяснение, след като също изчезна в продължение на месеци. Преди това той бе начело на отдела, отговарящ за военната техника.

Един от тогавашните му заместници бе отстранен от парламента миналия петък. В същия ден Дон Цзюн, бивш началник на китайските военноморски сили с опит по въпросите за Южнокитайско море, бе назначен за министър на отбраната на мястото на Ли.

Анализатори твърдят, че въпреки че китайските въоръжени сили отдавна са известни с корупцията си, обхватът на неотдавнашната чистка и фактът, че в нея са замесени Ракетните сили на НАО, са шокиращи. "В тази част от НАО висшите офицери трябва да са подложени на най-строгите проверки, като се има предвид колко е важно за ядрените оръжия на Китай да отговарят мъже, които се ползват с високо доверие", смята Денис Уайлдър, старши научен сътрудник в Инициативата за диалог по световните проблеми между САЩ и Китай в Джорджтаунския университет. "Освен това изглежда, че са били замесени няколко високопоставени мъже, а не една "гнила ябълка", добави той.

Анализатори смятат, че чистката на висши военни ръководители би могла временно да отслаби Ракетните сили, докато Си успее да въведе ред. "Стратегическите ядрени сили са това, на което Китай в крайна сметка разчита за националната си сигурност и те представляват крайната възможност по отношение на Тайван", заяви Юн Сун, директор на китайската програма в Центъра "Стимсън" – базиран във Вашингтон мозъчен тръст. "На Китай ще му отнеме известно време, за да разчисти бъркотията и да възстанови доверието в компетентността и надеждността на Ракетните сили. Това означава, че засега Китай е в по-слаба позиция", добави той.

Сун описа кампанията на Си за изкореняване на корупцията като сизифовска задача, "която никога не може да бъде изпълнена".

Да воюва и да печели битки?

В по-дългосрочен план анализаторите очакват хроничният проблем с корупцията да продължи да съществува в китайските въоръжени сили, защото не е било обърнато внимание на някои от основните причини за нея – включително ниските заплати на офицерите и непрозрачността на военните разходи.

Чън Даоин, бивш асоцииран професор в Шанхайския университет за политически науки и право, заяви, че продължаващата чистка би могла да разубеди Си да не поема риск за сериозни сблъсъци с други въоръжени сили през следващите 5-10 години. "Преди да осъзнае колко мащабна е била корупцията, той бе повярвал на собствената си пропаганда и смяташе, че въоръжените сили наистина могат да "воюват и да печелят битки", както той очаква", каза Чън, който в момента е политически анализатор, живеещ в Чили.

"Как биха могли обаче сърцата на генералите да са готови за битка, ако те са заети да пълнят собствените си джобове? Си сега знае, че техните прокламации за лоялност към партията и към въоръжените сили звучат кухо. Смятам, че това по някакъв начин ще накърни увереността му", добави коментаторът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай