Урсула фон дер Лайен предупреди Си Цзинпин за Русия

Си заяви, че Китай желае да засили взаимното стратегическо доверие с Евросъюза

Урсула фон дер Лайен предупреди Си Цзинпин за Русия | StandartNews.com

Шефката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предупреди китайския президент Си Цзинпин да не доставя оръжия на Русия за войната в Украйна.

"Въоръжаването на агресора би било в разрез с международното право и би навредило значително на нашите отношения", заяви тя след среща с китайския президент.

Относно прекратяването на войната в Украйна Фон дер Лайен заяви, че Европейският съюз разчита на Китай да "изиграе своята роля и да насърчи справедлив мир, който зачита суверенитета и териториалната цялост на Украйна".

В разговорите си със Си Фон дер Лайен е подчертала подкрепата си за мирния план на украинския президент Володимир Зеленски и е приветствала предупрежденията на Китай срещу използването на ядрени оръжия.

Фон дер Лайен определи като "положителен" факта, че китайският президент е готов да разговаря с украинския си колега Володимир Зеленски. Си Цзинпин "потвърди желанието си да разговаря, когато условията и времето са подходящи", допълни тя.

Си заяви, че Китай желае да засили взаимното стратегическо доверие с ЕС.

Китай и ЕС трябва да установят коректно взаимно разбиране и да избягват недоразумения и погрешни оценки, заяви Си по време на срещата с Урсула фон дер Лайен в Пекин, съобщи китайската телевизия.

От 13 до 15 април на посещение в Китай ще бъде върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел, съобщи неговият говорител Петер Стано.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай