Понеделник,

ЦРУ: Covid-19 е пуснат от лаборатория

От: Мартина Суботинова -
468
ЦРУ: Covid-19 е пуснат от лаборатория
A
A
A

Американските разузнавателни служби все още не изключват хипотезата за инцидент в лаборатория, който би могъл да обясни появата в китайския град Ухан на коронавирусната пандемия.

Това заявиха представители на разузнавателната общност на САЩ на тяхното първо изслушване в комисии в американския Конгрес, откакто бяха избрани на постовете си, предаде Франс прес, цитарана от БТА.

Директорката на националното разузнаване на САЩ Аврил Хейнс каза, че разузнавателната общност не знае точно кога, как или къде е станало първоначалното предаване на вируса на Ковид-19. Тя спомена, че в тази насока има две теории - едната, че коронавирусът се е появил при човешки контакт със заразени животни, а другата - че е резултат от инцидент в лаборатория.

Хейнс добави, че разузнаването продължава да работи по този въпрос и да събира информация.

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс каза, че неговата агенция прави всичко, което може, и използва всички ресурси на разположение, за да изясни произхода на коронавируса.

"Но онова, което е ясно за нас и за нашите експерти, е че китайските ръководители не бяха напълно откровени или прозрачни в тяхното сътрудничество с Международната здравна организация относно произхода на коронавируса", допълни той.

Разузнавателните служби сътрудничат с други правителствени агенции и университети, за да се опитат да установят откъде идва точно вирусът, каза пък генерал Пол Накасоне, ръководител на агенцията за военно разузнаване.

Тезата за изтичане на вируса от Института по вирусология в Ухан беше защитавана от администрацията на Доналд Тръмп, който се базираше на разузнавателни информации. Китай винаги е отричал тази възможност.

В доклада си през март международните експерти на СЗО прецениха като изключително невероятна теорията, според която коронавирусът е могъл да се изплъзне от Института по вирусология в Ухан. Но директорът на СЗО Тедрос Аданом Гебрейсус поиска малко след публикуването на доклада да се продължи разследването по тази хипотеза, като отбеляза, че международните експерти са му споделили, че са имали трудности да получат достъп до необработени данни по време на престоя си в Китай.

На изслушването в комисията по разузнаване в Сената представителите на разузнавателната общност споменаха Китай и в друга връзка, предаде Ройтерс. Хейнс каза, че Китай е несравним приоритет за разузнавателната общност на САЩ и изтъкна някои аспекти на китайската заплаха, като кибер способностите и регионалната агресия на Пекин. Тя обрисува Китай като конкурент, който отправя предизвикателства към САЩ в много области.

Директорът на ФБР Кристофър Рей пък каза, че неговата агенция започва ново разследване, свързано с Китай на всеки 10 дни.

Относно кибератаките в по-общ план на изслушването Бърнс каза, че близо една трета от работната сила на ЦРУ е фокусирана върху проблеми, свързани с киберпрестъпността и киберсигурността.

Накасоне и Рей пък казаха, че разузнавателните агенции трябва да се ползват с повече информации от компании относно киберзаплахите, но не подкрепи директно призиви на някои членове на Конгреса за закон, който ще изисква повече усилия в тази насока от компании като Фейсбук и Туитър.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com