Търсят се кандидати за работа на Марс. Изискванията

Мисията се казва CHAPEA 2

Търсят се кандидати за работа на Марс. Изискванията | StandartNews.com

Източник: НАСА

Американската космическа агенция НАСА търси четирима кандидати, които да прекарат една година в симулация на живота на Марс, пише Си Ен Ен. 

Мисията се казва CHAPEA 2 (Crew Health and Performance Exploration Analog) или „Сравнителна експедиция за здравето и производителността на екипажа“.

От пролетта на 2025 г. доброволците ще могат да прекарат 12 месеца в космическия център „Джонсън“ в Хюстън, щата Тексас. Площта на новото „вкъщи“ е 160 квадратни метра, като 110 от тях са покрити с пясък.

Това е втора подобна мисия - екипажът на първата още е там и вече са изминали половината от 378-дневния си престой.

Целта на симулатора е да подготви бъдещите изследователи на Червената планета, където околната среда е сурова, а ресурсите – ограничени. Едни от най-големите предизвикателства, с които астронавтите биха се сблъскали по време на мисия до Марс, са продължителната изолация, както и забавянето на връзката със Земята до 22 минути в двете посоки.

Доброволците ще поддържат и развиват живота в симулатора по време на престоя си. Ще участват в симулирани разходки в Космоса, ще извършват роботизирани операции, ще се грижат за мястото, като засаждат и отглеждат растения. 

В симулатора дори ще се имитира 22-минутното забавяне на връзката със Земята, а преживяването ще бъде документирано периодично със снимки от живота на изкуствения Марс. 

Позицията е платена, но има и сериозни изисквания - кандидатите трябва да бъдат американски граждани на възраст между 30 и 55 години, да говорят перфектен английски и да имат магистърска степен в областта на науката, техниката, инженерството или математиката.

Необходим е и поне две години професионален опит, минимум хиляда часа пилотиране на въздушни средства или две години работа към докторска програма в областта на науката, техниката, инженерството или математиката.

Има още 4 умения, които НАСА наричат „експедиционни“ и изискват от кандидатите:

- Грижа за себе си и екипа - включва наблюдение както над вас самите, така и над съотборниците ви за признаци на психическа и физическа умора

- Културна начетеност - важно е САЩ а се представя на високо ниво в международното сътрудничество

- Управленски и изпълняващи качества - да знаете кога и как да ръководите и кога да следвате

- Умения за работа в екип и качествено общуване

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Ангел
преди 2 месеца

Чyвали сте за подобрената формyла на Bиагpa, кoято е 3 пъти по-eфективнa и напълно бeзопаcна на всяка възpаст, както и лекyва мъжки зaболявaния и пoдмлaдява. Аз лично го опитax и сега го препоръчвам на вcички. Ето какво пишaт за нея:--- https://do.my/bluestone

Откажи