След зловещия удар на Русия. Зеленски с обръщение към Америка и Китай

В хипермаркета в Харков загиналите вече са 14, в неизвестност са още 15 човека

След зловещия удар на Русия. Зеленски с обръщение към Америка и Китай | StandartNews.com

Украинският президент Володимир Зеленски отиде в Харков часове след зловещия удар на Русия по хипермаркет в града. В резултат на бомбите загинаха 14 души, 15 са в неизвестност, а над 40 са ранените.

Той разкри нови планове на руснаците и излезе с призив към световните лидери.

Руското командване събира нова групировка войски близо до границата само на 90 километра от Харков, каза Зеленски.

Този, който прави това, не иска мир нито диалог независимо какво твърди. Украйна има най-големия в света опит с измами от страна на Русия в преговорите. Русия е единственият източник на агресия и постоянно се опитва да разшири войната, каза президентът.

За тях е удоволствие да горят. Всички знаем с кого си имаме работа. Русия се ръководи от хора, които искат да превърнат в норма изгарянето на животи, унищожаването на градове и села, заличаването на националните граници чрез война, добави Зеленски.

Харков е много близо до руската граница. Какво означава това за града? Трета година на постоянен терор. Повече от 1 милион души има в този град. И всяка нощ, всеки ден руската армия обстрелва града. В Харков няма нито един квартал, нито една улица, която да не страда от тези постоянни издевателства, каза президентът. 

Всеки човек във всеки град по света - от Сао Пауло до Харбин - възприема това по един и същи начин - като терор. Такива са и атаките на Русия срещу стотици други наши градове и села. Някои от тях, където някога е кипял живот, сега просто са изпепелени, там не е останал нито един жител. Това е война, която ние в Украйна не искахме и не сме провокирали. В която Русия се опитва да заграби нашите ресурси и територии и да унищожи националната ни идентичност, добави Зеленски. 

Той се обърна световните лидери, които все още са встрани от глобалните усилия за подготовка на Срещата на върха за мира в Швейцария.

Обръщам се към президента Байдън, към президента Си Дзинпин. Моля ви, покажете вашето лидерство - за да има истински мир, а не паузи между ударите, заяви Зеленски.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай