Скандалът между Атина и Лондон расте, отмениха среща на премиерите

Позицията на Гърция по въпроса за скулптурите от Партенона е добре известна

Скандалът между Атина и Лондон расте, отмениха среща на премиерите | StandartNews.com

Източник: Британски музей

Британският премиер Риши Сунак отмени планирана за днес среща в Лондон с гръцкия си колега Кириакос Мицотакис, предаде БНР. Причината - в предаването "Неделя с Лаура Куенсберг" на Би Би Си Мицотакис коментира темата за "мраморите на Елгин".

Това са скулптурите от Партенона, изнесени от Гърция в началото на XIX в. от тогавашния британски посланик в Османската империя лорд Елгин. В момента те се намират в Британския музей, а от десетилетия Атина настоява за връщането им в Гърция.

Пред Би Би Си гръцкият премиер коментира, че за Атина това е въпрос на обединение, където най-добре може да се възхищавате на тези важни паметници. "Ако отрежем половината от Мона Лиза и половината е в Лувъра, какво ще стане?", отбеляза той, и допълни: "Не сме постигнали такъв напредък в преговорите, какъвто бихме искали, но аз съм търпелив“.

Това е подразнило британския премиер Сунак, предава Би Би Си. Затова от правителството предложили на гръцкия премиер Мицотакис среща със заместник министър-председателя Оливър Даудън. Гръцкият премиер в официално изявление изказа раздразнението си от случилото си, предаде гръцката обществена телевизия ЕРТ.

"Позицията на Гърция по въпроса за скулптурите от Партенона е добре известна. Надявах се да имам възможност да ги обсъдя с британския си колега", допълва Кириакос Мицотакис.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ: Мицотакис тропна с крак! Поиска нещо скандално от Лондон

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай