Мицотакис тропна с крак! Поиска нещо скандално от Лондон

Мицотакис заяви, че ще повдигне въпроса по време на срещите си с британския премиер Риши Сунак

Мицотакис тропна с крак! Поиска нещо скандално от Лондон | StandartNews.com

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис сравни притежанието на мраморите на Елгин от страна на Британския музей с това картината „Мона Лиза“ да бъде разрязана на две, предаде ДПА.

Атина отдавна настоява за връщането на скулптурите от Партенона, които са били изнесени от Гърция в началото на 19 век от лорд Елгин в качеството му на британски посланик в Османската империя.

Мицотакис заяви, че ще повдигне въпроса по време на срещите си с британския премиер Риши Сунак и лидера на опозиционната Лейбъристка партия Киър Стармър в Лондон тази седмица.

„Мисля, че отговорът е много ясен“,  каза днес гръцкият премиер пред Би Би Си в отговор на въпроса къде трябва да бъдат скулптурите.

„Те изглеждат по-добре в музея на Акропола, най-съвременен музей, изграден за тази цел“, допълни Мицотакис, като каза „в ума ми това не е въпрос на собственост, а аргумент за събирането на едно нещо заедно: къде можете най-добре да оцените това, което по същество е един паметник?“.

„Имам предвид, че това е същото, както ако кажа, че бихте могли да разрежете „Мона Лиза“ на две, едната половина ще бъде при вас в Лувъра, а другата половина – в Британския музей. Смятате ли, че в такъв случай зрителите ви биха оценили красотата на картината?“, подчерта Мицотакис.

По негови думи точно това се е случило със скулптурите от Партенона и по тази причина Гърция продължава да лобира за сделка, която по същество би представлявала партньорство между Гърция и Британския музей, но би позволила скулптурите да бъдат върнати в Гърция, където хората да им се наслаждават в първоначалната им подредба.

Председателят на настоятелството на Британския музей и бивш финансов министър Джордж Озбърн каза преди време, че проучва начини т. нар. мрамори на Елгин да бъдат изложени в Гърция. Появиха се спекулации, че това би могло да включва някакъв вид сделка за заемане, отбелязва ДПА.

Очаква се Мицотакис да се срещне с британския премиер Риши Сунак във вторник, ден след срещата си с Киър Стармър, лидер на британската опозиционна Лейбъристка партия, която според проучвания на общественото мнение се ползва с висока подкрепа преди парламентарните избори през 2024 г., посочва Ройтерс.

Миналата седмица „Файненшъл таймс“ съобщи, че Стармър не би блокирал „взаимно приемлива“ сделка за заемане на скулптурите.

Закон за Британския музей от 1963 г. забранява музеят да дава обекти от колекциите си освен при много ограничени обстоятелства, отбелязва ДПА.

Британският премиер каза през март, че „няма планове“ нормативният акт да бъде променен по отношение на скулптурите.

„Не сме постигнали толкова голям напредък в преговорите, колкото бих искал“, каза още Мицотакис пред Би Би Си и допълни „Аз съм търпелив човек, чакали сме стотици години и ще бъда последователен в тези обсъждания“.

На въпроса дали това би могло да се постигне по време на неговия мандат като премиер, Мицотакис отговори „Надявам се, че да, аз току-що бях избран“ за втори мандат.

Говорител на Британския музей заяви, че обсъжданията с Гърция за партньорство по отношение на скулптурите от Партенона „продължават да текат и са конструктивни“.

„Смятаме, че такъв тип дългосрочно партньорство би постигнало правилния баланс между споделянето на нашите най-знаменити обекти с публиката по целия свят и поддържането на целостта на невероятната колекция, която имаме в музея“, каза говорителят, цитиран от ДПА.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай