Саудитска Арабия официално стана член на БРИКС

БРИКС е "полезен и важен канал" за укрепване на икономическото сътрудничество

Саудитска Арабия официално стана член на БРИКС | StandartNews.com

Източник: Асошиейтед прес, архив

Саудитска Арабия официално се присъедини към групата страни, известна като БРИКС (BRICS), съобщи държавната телевизия на кралството, цитирана от Ройтерс.

Външният министър на Саудитска Арабия заяви през август 2023 г., че кралството ще проучи подробностите преди предложената дата за присъединяване на 1 януари и ще вземе "подходящото решение".

Принц Фейсал бин Фархан каза, че групата БРИКС е "полезен и важен канал" за укрепване на икономическото сътрудничество.

Преди това блокът включваше Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, но се очаква да се удвои, след като Саудитска Арабия се присъедини към Обединените арабски емирства, Египет, Иран и Етиопия като нови членове.

Влизането на Саудитска Арабия идва на фона на геополитическото напрежение между САЩ и Китай и разширяването на влиянието на Китай в кралството.

Въпреки продължаващите силни връзки със САЩ, Саудитска Арабия все повече следва своя собствен път от загриженост, че Вашингтон е по-малко ангажиран със сигурността на Персийския залив, отколкото в миналото, отбелязва Ройтерс.

Китай, най-големият клиент на петрол на Саудитска Арабия, поведе призивите за разширяване на БРИКС, за да се превърне в противотежест на Запада.

Разширяването може да засили декларираната амбиция на групата да стане шампион на глобалния юг, въпреки че Аржентина даде знак през ноември, че няма да приеме покана за присъединяване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай