Русия даде на Китай най-скъпото

Тонове руско злато заминаха за Хонконг

Русия даде на Китай най-скъпото | StandartNews.com

Русия промени пътя за златото, което изнася, за да накаже Европа и да даде финансова подкрепа на Китай.

Допреди войната Русия, един от най-големите производители и продавачи на злато в света, ежегодно изнасяше десетки тонове благороден метал за Великобритания.

На фона на санкциите маршрутът за износ на руско злато рязко се промени.

Впоследствие то заобиколи Обединеното кралство, най-големият център за търговия с благородни метали в света, за да тръгне към Дубай, а отскоро благородният метал има нов път – Хонконг, пише Блумбърг.

Островът е проводник на кюлчета към континентален Китай, най-големият пазар на потребителско злато в света.

Изданието отбелязва, че само за 6 месеца, доставките от Русия рязко са се увеличили като Хонконг е внесъл 68 тона руско злато.

Това е четири пъти повече, отколкото през цялата 2022 г, твърдят анализатори.

Китай даде ясно да се разбере, че иска да увеличи търговията с Русия, а двамата лидери Си Цзинпин и Владимир Путин установиха близки приятелски отношения. Пекин предостави на Москва дипломатическа и икономическа подкрепа, която й помогна да смекчи въздействието на западните санкции. На този фон не е изненадващо, че Русия започна да изнася златото си за Китай, добавят анализаторите.

Маневрите на Русия бяха подпомогнати и от резкия скок в цените на златото в Китай, където златото се търгува на по-високи цени, отколкото другаде. Това привлече кюлчета в страната, създавайки доходоносни арбитражни възможности за банките с лицензи за внос на благородния метал.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай