Радев се включи във важно решение за ядрената енергетика

Ядрената енергия има ключово значение за независимостта, сигурността и икономическия растеж

Радев се включи във важно решение за ядрената енергетика | StandartNews.com

Източник: БТА

България и близо двадесет страни от четири континента приеха днес Декларация за тройно увеличаване на дела на ядрената енергия до 2050 г. на събитие на най-високо равнище в рамките на конференцията на ООН за борба с климатичните промени КОП28. Страната ни е представена от президента Румен Радев.

Ядрената енергия има ключово значение за независимостта, сигурността и икономическия растеж на обществата, посочи президентът Радев, описвайки успехите на България при безопасната и ефективна експлоатация на ядрените ни мощности в продължение на 50 години пред събралите се държавници, сред президентът на Франция Еманюел Макрон, на Полша Анджей Дуда, специалният пратеник на САЩ по въпросите на климата Джон Кери, президентът на Румъния Клаус Йоханис, премиерът на Швеция Улф Кристершон.

Енергийният сектор има основополагащо значение за независимостта, сигурността и икономическия растеж на нашите общества, посочи българският президент, отбелязвайки същевременно затрудненията пред използването на възобновяеми енергийни източници за енергийния преход – метеорологично време, недостиг на достъпни технологични решения за съхраняване на енергия и финансови ресурси. Ядрената енергия е по-адекватно решение, посочи той, отбелязвайки че България от вече половин век безопасно и ефективно експлоатира ядрената си централа.

Събитието бе открито от Джон Кери. "Науката и реалността ни казват, че не можем да постигнем „нетната нула“ до 2050 г., без ядрена енергия, така като това няма да бъде възможно без използване на технологии за улавяне и съхранение на въглеродни емисии", каза той.

Сред страните, присъединили се към декларацията са САЩ, Франция, Швеция, Обединените арабски емирства, Румъния, Финландия, Великобритания, Унгария, Канада, Нидерландия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай