Путин проговори за дипломация, какво подготвя

Русия обвини САЩ, Великобритания и Украйна за взривовете на "Северен поток"

Путин проговори за дипломация, какво подготвя | StandartNews.com

Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че сътрудничеството между Москва и Берлин е било нарушено от взривовете през септември 2022 г., които засегнаха газопровода "Северен поток", по който руски газ стигаше до Германия по дъното на Балтийско море, предаде Ройтерс.

Приемайки акредитивните писма на 21 нови посланици, включително тези на Германия и Великобритания, на церемония в Кремъл, Путин също така каза, че се надява отношенията между Москва и Лондон да се подобрят.

Отношенията на Русия със западните страни са на най-ниското си ниво от времето на Студената война, след като Путин реши през февруари 2022 г. да изпрати десетки хиляди войници в Украйна, което предизвика мащабни икономически санкции от страна на Запада, посочва Ройтерс.

Русия обвини САЩ, Великобритания и Украйна за взривовете на "Северен поток". Всички те продължават да отричат да са замесени.

Президентът подчерта, че Русия отдава голямо значение на отношенията с всяка от държавите, представлявани от посланиците, предаде ТАСС.

"В хода на вашата дипломатическа дейност вие със сигурност можете да разчитате на подкрепа от наша страна - от страна на руското ръководство, изпълнителната власт, деловите и обществените среди, парламента, разбира се", увери ги държавният глава.

Путин също така изрази надежда, че посланиците ще получат и лично удовлетворение от работата си в Русия, ще "усетят пулса" на страната.

Путин припомни на присъстващите на церемонията навършването на 80 години от Техеранската конференция на ръководителите на трите съюзнически държави във Втората световна война - СССР, САЩ и Великобритания - Йосиф Сталин, Франклин Рузвелт и Уинстън Чърчил, на която са поставени основите на съвременната система на международните отношения.

Руският президент също така изрази съжаление за прекратяването на политическите, търговските, икономическите и културните контакти с Швеция.

"Със съжаление трябва да отбележим, че в отношенията с нашия балтийски съсед, Кралство Швеция, напълно отсъстват политическите контакти, ограничени са търговско-икономическото сътрудничество, културните и хуманитарните връзки", заяви Путин.

Руският държавен глава също така отбеляза, че всяка държава сама определя начините за гарантиране на своята сигурност, но подчерта, че "отказът на Стокхолм от провежданата двеста години политика на неучастие във военни блокове не може да не предизвика въпроси".

По отношение на Австралия, например, руският президент посочи, че тази страна е била съюзник на Русия през Втората световна война, но сега Москва е обезпокоена от участието на Канбера в нови блокови структури.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай