Наш дипломат прогнозира неочакван развой на войната в Украйна

Политическото замразяване не означава мир и примирие, а спиране на бойните действия

Наш дипломат прогнозира неочакван развой на войната в Украйна | StandartNews.com

Източник: БГНЕС

Дипломатът Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения, прогнозира пред БНР, че очаква спиране на бойните действия между Русия и Украйна, но това според него не означава край на войната. Ще има сериозна динамика през годината, убеден е Кючуков.

“След неуспеха на украинската контраофанзива през 2023 има два варианта – повече оръжие с подвариант много повече оръжие, което означава ескалация и повече жертви. Вторият вариант е прехвърляне на конфликта в политическото русло, но и двата варианта водят до един и същи вариант - замразяване на конфликта”, смята Кючуков. И допълни, че политическото замразяване не означава мир и примирие, а спиране на бойните действия.

“Подобно развитие изглежда вероятно и въпросът е - не дали,  а кога и как да се прекратят военните действия. Разбира се, колкото може по-бързо с по-малко жертви”, каза Кючуков.

Той коментира и конфликта в Ивицата Газа. Според него с всеки изминал ден се затвърждават две тенденции – победа за Израел на фона на огромна хуманитарна криза. Оптимистичен развой би било оттук-нататък, ако войната и жертвите заставят ангажираните страни – Израел, Палестина и САЩ да намерят път за осъществяване на решение със 75-годишна давност, признаване на независимостта на Палестина, призната от 138 държави.

“По-реалистичният сценарий е нови и нови войни през следващите години и радикализацията ще нараства”, коментира дипломатът.

Президентски избори предстоят в САЩ и Русия, а Кючуков смята, че е трудно да се промени ситуацията в Русия.

“Ако има недоволство, то е от така очакваните и обещавани победи. Мисля, че от там не може да се очаква нещо по-различно, от това което наблюдавахме досега”, прогнозира Кючуков.

При смяната на обитателя на Белия дом ще се променят не целите, а инструментариумът. Вече тече осмисляне и предизвикателство към американското лидерство. САЩ се опитват за избегнат участие от военните конфликти и да минимизират рисковете от тях.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай